Nebati, ek bütçenin kaynağını açıkladı: Vergi!

Nebati, ek bütçenin kaynağını açıkladı: Vergi!

Nureddin Nebati, ek bütçe görüşmelerinde konuştu.

Meclis'teki ek bütçe görüşmelerinde konuşan Bakan Nureddin Nebati, genel bütçe gelirlerinde net bir trilyon 81 milyar lira ilave gelir öngördüklerini belirtirken, kaynağının da büyük oranda vergiler olacağını kaydetti. Nebati, "Bu ilave gelirin 927,7 milyar lirası vergi gelirlerinden, 152,9 milyar lirası vergi dışı gelirlerden oluşmaktadır" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) ek bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. 6 ay önce belirlenen bütçede büyük oranda sapma yaşanırken, Nebati ise ekonomideki durumdan memnuniyetini dile getirdi.

EK BÜTÇEYE 'KÜRESEL' SAVUNMA

Ek bütçe talebini küresel gelişmelere bağlayan Nebati, "Bugüne kadar mali disiplinden hiçbir zaman taviz vermedik, vermeyeceğiz. 2022 yılı bütçe hedef ve tahminleri 2021 yılının ikinci yarısındaki makroekonomik görünümden hareketle belirlenmişti. Ancak dünyada hızla yükselen enflasyon, tedarik zincirleri ve lojistik alanındaki sıkıntılar, emtia fiyatlarındaki rekor seviyeler ile jeopolitik gerginlikler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de makroekonomik görünüm ve varsayımlarda değişimlere yol açmıştır" ifadelerini kullandı.

'İHRACATIMIZ, CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI'

"2022 yılı Mayıs ayında ihracatımız yıllık 242,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır" diyen Nebati, "Türkiye, OECD üyeleri arasında salgın öncesi döneme göre en fazla istihdam artışı sağlayan ülke olmuştur" ifadesini kullandı.

'ENFLASYONLA MÜCADELE KONUSUNDA GEREKLİ DONANIMA SAHİBİZ'

"Enflasyonun olumsuz etkilerinin farkındayız. Enflasyonla mücadele konusunda gerekli tecrübe ve donanıma sahibiz, mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz ve enflasyonu kısa süre içerisinde düşürmeyi yine biz başaracağız" iddiasında bulunan Nebati, "Bu süreçte vatandaşlarımızın fiyat artışlarından daha az etkilenmesi için azami çabayı gösteriyoruz" dedi.

'KENDİ DOĞAL GAZIMIZI 2023'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE HANELERE ULAŞTIRACAĞIZ'

İktidar tarafından Karadeniz'de doğal gaz bulunduğu ve enerji faturalarında düşüş yaşanacağına ilişkin sözler daha önce dile getirilirken, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dünkü açıklamasında Adana'da petrol bulunduğunu söylemişti.

Bakan Nebati de konuşmasında, "2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren kendi doğal gazımızı inşallah hanelere ulaştıracağız" iddiasını da dile getirerek "Bundan sonra da enerji kaynaklı fiyat artışlarına karşı daha korunaklı hale geleceğiz" şeklinde konuştu.

EK BÜTÇENİN KAYNAĞI VERGİ

Ek bütçenin kaynağının büyük oranda vergiler olacağını da belirten Nebati, "Hazırladığımız ek bütçe ile genel bütçe gelirlerinde net bir trilyon 81 milyar lira ilave gelir öngörüyoruz. Bu ilave gelirin 927,7 milyar lirası vergi gelirlerinden, 152,9 milyar lirası vergi dışı gelirlerden oluşmaktadır" diye konuştu.

DAHA FAZLA