'Neandertaller tarihteki ilk sanatçılar olabilir'

'Neandertaller tarihteki ilk sanatçılar olabilir'

Science dergisinde yayımlanan araştırma, bilinenlerin aksine, Neandertallerin, 65 bin yıl önce kırmızı topraktan yapılmış boya vuruşlarıyla mağara duvarlarına yaptıkları resimler nedeniyle dünyanın ilk sanatçıları olduğunu gösteriyor.

Bugüne kadar Neandertaller’in sanat ile uğraştığına dair iddialar, yeteri kadar eski zamanlara ait eserlerin bulunmadığı gerekçesiyle reddedilmişti.

Ancak İspanya’da mağara duvarlarında bulunan geometrik şekillere, kalıplara ve sembollere ait belirlenen yeni tarihler, modern insanın ilk sanatçılar olmadığı yönünde ikna edici bir kanıt sunuyor. Yapılan incelemeler sonucu üç mağaradaki resmin de modern insanın bölgeye varışının en az 20 bin yıl öncesinde yapıldığı belirtiliyor.

Bilbao kentinin yakınlarındaki La Pasiega Mağarası’nda bulunan, merdiven benzeri bir çizimin en az 64 bin 800 yaşında olduğu belirlendi. İspanya’nın batısında bulunan Maltravieso Mağarası’ndaki bir el şeklinin ise en az 66 bin 700 yıllık olduğu ortaya çıkarıldı. Son olarak Malaga yakınlarındaki Ardales Mağarası’nın duvarlarında perde benzeri desenler oluşturan dikit ve sarkıtların kırmızıya boyanmış olduğu ve en az 65 bin 500 yıllık olduğu belirtildi.

'40 BİN YIL DAHA VERSEYDİNİZ AYA ULAŞIRLARDI'

Keşifler hakkında konuşan Dirk Hoffmann isimli araştırmacı, “Hiçbirinin ne anlama geldiği konusunda bir fikrimiz yok” dedi. En önemli sorunun hala cevapsız olduğunu belirten Durham Üniversitesi’nden Paul Pettit ise “Eğer bu bir ritüel değildiyse, Neandertaller, mağaraların karanlık ve tehlikeli derinliklerinde ne yapıyordu ve bu ne anlama geliyor?” sözlerini kullandı.

Southampton Üniversitesi’nden Alistair Pike, "Neandertaller dünyanın ilk sanatçılarıysa, bu, tükenmemeleri durumunda neleri başarabilecekleri sorusunu da ortaya çıkarıyor. Neandertaller’e 40 bin yıl daha verseydiniz, muhtemelen Ay’a ulaşırlardı.”

 

 

 

 

 

 

DAHA FAZLA