Ne olmak istediğini bulmak çok zor! Limon toplamaktan bile…

Ne olmak istediğini bulmak çok zor! Limon toplamaktan bile…

Bir limon ağacının altında, Kalben ne olmak istediğini sorup duruyor kendine. Salyangoz evlerinden pofuduk bulutlara; gökyüzünden denizlere uzanan bir yolculuk…

Umut Dağlar

Limon toplamak bizleri nerelere kadar götürebilir? Oysa sadece sabah olduğu için limonları toplamak üzere uyanıyor küçük Kalben. Toplamaya çalıştığı limonlar ise onu bambaşka bir yolculuğa çıkarıyor. Limon toplamak zor ama gözlerini kapatıp hayal kurmak çok kolay!

Gözlerini kapatıyor Kalben…

Az önce gördüğü bir kuşla birlikte bir kuş olsaydım diye düşünüyor. Hem özgürlük harika bir şey! Sınırsızca kanat çırpmanın tam da kendisine göre olduğunu düşünüyor. Derken doyurmak zorunda olan yavruları görüyor. Bu tahmin ettiğinden, hayalini kurduğundan daha zor. Galiba kuş olmak kuşlar için harika bir şey ama bana göre pek değil diye düşünüyor. Açıveriyor gözlerini.

O da ne?! Bir salyangoz. Simli ve küçücük eviyle gezinip duran bir salyangoz. Bir salyangoz olmak muhteşem olmalı çünkü odasını toplamaktan hiç hoşlanmıyor Kalben fakat gözlerini kapatıp bir salyangoz olduğunda ise odasını toplamayı sırtında taşımaya tercih ediyor.

Peki pofuduk bir bulut olmak istemez miydi Kalben? Elbette isterdi. Bunu isterken fırtınalı havalarda ne yapacağından haberi yoktu.

Düşünüp duruyor Kalben, ne olmak istediğini bir türlü bulamıyor. En son bir ağaç olmak, aylakça etrafı izleyen bir ağaç olmak isteyip gözlerini kapattığında ise sadece arkadaşlarıyla oyun oynayamamakla kalıyor. Elleri kolları limon dolu, bir türlü kıpırdayamıyor…

Öylece kalakaldı Kalben. Bir şeyler yapmalıydı? Tekrar kalakaldı. Aslında Kalben olarak yapacağı bir sürü şey vardı. Kalben ilk defa bir şey bulamadığına -ne olmak istediğini bulamadığına-  çok sevindi. Ne olmak istediğini bulamamak galiba harika bir şeydi!

“Eyvah Kim Oldum Ben”  bir limon ağacının altında, küçük Kalben’in kendini bulma hikayesi. Gözlerini kapatıp sınırsızca hayallere dalarken olmak istediği şeylerin zor yanlarını gördükçe kendini sevmesi, kendine sarılma hikayesi…

Kendimizi bulmak, neler istediğimizi kendimize sormak çok zor. Cevaplamak ise en zoru. Çocuklar için ise bu daha karmakarışık bir süreç. Neyse ki onların gözlerini kapattığında gidebilecekleri bulutlar, girebilecekleri salyangoz kabukları ve kollarında taşıyabilecekleri limonlar var.

“Eyvah Kim Oldum Ben” çocuklarımızı empati duygusuyla tanıştırırken onları sınırsız bir hayal dünyasıyla kucaklıyor. Kalben, her minik çocuk gibi gözlerini kapatıp hayallere dalarken herkesi o güzel yolculuğuna arkadaş yapıyor.

Kalben’in kalbi kocaman, hayalleri gibi.

KÜNYE: Eyvah Kim Oldum Ben, Elif Yemenici, RedhouseKidz Yayınları, 2018, 30 Sayfa.

DAHA FAZLA