Nazi sekreteri ‘11 bin cinayete suç ortaklığından’ yargılanacağı dava öncesi huzurevinden kaçtı

Nazi sekreteri ‘11 bin cinayete suç ortaklığından’ yargılanacağı dava öncesi huzurevinden kaçtı

Bir Nazi toplama kampındaki eski sekreter, kuzey Almanya'daki duruşmasından önce kaçmaya çalışırken yakalandı. Suç tarihinde reşit olmayan 96 yaşındaki sanık, çocuk mahkemesinde yargılanıyor.

96 yaşındaki Irmgard Furchner, 11 bin cinayete suç ortaklığı yapmaktan yargılanacaktı, ancak şimdiye kadar ortaya çıkmadı ve yargıç onun tutuklanması için emir çıkardı.

Nazi sekreteri, Hamburg'un kuzeyine bir saatlik sürüş mesafesindeki Itzehoe'da özel bir mahkemeye çıkacaktı.

Furchner, bunun yerine huzurevinden yerel saatle 06:00 ile 07:20 (05:00 ve 06:20 BST) arasında ayrıldı ve bir metro istasyonuna gitti.

Mahkeme sözcüsü Frederike Milhoffer, sanığın metroya taksiyle gittiğini söyledi.

Bianet’in haberine göre; mahkeme sözcüsü daha sonra, sanığın Itzehoe'daki bir lojistik şirketinin salonunda kurulacak olan mahkemeye çıkarılacağını, çünkü kasaba mahkeme salonunun medyanın ilgisini çekecek kadar büyük olmadığını söyledi.

YAŞ SEBEBİYLE İKİ SAAT

Yargıç Dominik Gross daha önce davayı 19 Ekim'e ertelemişti. Sanığın yaşı nedeniyle mahkemenin günde iki saatten fazla olmaması bekleniyor. Gözaltında kalıp kalmayacağına karar vermek için bir doktorun onu muayene etmesi gerekiyor.

Nazilerden kurtulanları ve ölülerin akrabalarını temsil eden bir grup, sanığın kaçabilmesine öfkesini dile getirdi.

Uluslararası Auschwitz Komitesi, "Bu olay, hukukun üstünlüğü ve hayatta kalanlar için inanılmaz bir küçümseme" açıklaması yaptı.

TOPLAMA KAMPLARINI BİLİYORDU

Irmgard Furchner, o zamanlar Nazi Almanyası tarafından işgal edilen ve Danzig olarak bilinen Polonya'nın günümüz Polonya şehri Gdansk yakınlarındaki Stutthof kamp komutanı Paul-Werner Hoppe'nin ofisinde sekreter olarak çalışmıştı.

1945'te savaşın bitiminden iki yıl önce, toplama kampında neler olduğuna dair önemli detayları bildiği söylendi.

Sanık Furchner, Hoppe'un 1954'te görülen davası sırasında, kendisine nasıl mesajlar dikte ettirdiğini açıkladı, ancak Stutthof'taki Nazi cinayetleri hakkında hiçbir şey bilmediğini iddia etti.

Korkunç koşullarla ünlü olan Stutthof'ta yaklaşık 100 bin  kişi tutuldu ve 65 bin kişinin orada öldüğü tahmin ediliyor.

GAZ ODALARI, ZEHİRLİ İĞNE

Stutthof'da da diğer toplama kampları gibi gaz odaları vardı ve kampta insanlar gaz verme, kurşunlama ve zehirli iğne ile ölüm ve açlık yaşatıldı. İkinci Dünya Savaşı sona yaklaşırken daha fazlası kamptan ölüm yürüyüşlerinde hayatını kaybetti.

Stutthof'ta öldürülenler arasında birçok Yahudinin yanı sıra Yahudi olmayan Polonyalılar ve yakalanan Sovyet askerleri de bulunuyordu.

O SIRADA REŞİT DEĞİLDİ

Perşembe günkü dava, büyük ölçüde az sayıda sanık hala hayatta olduğu için, şimdiye kadarki en son Nazi davalarından birine işaret ediyor. Sanık o sırada reşit olmadığı için yargılama çocuk mahkemesinde yapılıyor.

Mart ayında, eski bir Stutthof kamp muhafızı yargılanmaya uygun olmadığı ilan edilirken, geçen yıl başka bir kamp muhafızı olan Bruno Dey, 5 bin'den fazla mahkumun öldürülmesine suç ortaklığı yapmaktan suçlu bulundu. Ertelenmiş hapis cezası verildi.