NATO’dan Taliban açıklaması: ‘Taliban tahliyelere saygı göstermeli’

NATO’dan Taliban açıklaması: ‘Taliban tahliyelere saygı göstermeli’

Taliban gündemiyle toplanan NATO dışişleri bakanları, Taliban’dan beklentilerini açıkladı. Dışişleri bakanları, tahliyelerin güvenli ve düzenli bir şekilde yapılmasını için Taliban’ın saygı göstermesi istedi.

Afganistan gündemiyle toplanan NATO dışişleri bakanları, video konferans sonrasında 6 maddelik ortak açıklama yayımladı.

Afganistan’ın Taliban’ın eline geçmesini ‘vahim’ olarak ele alan dışişleri bakanları, ‘Derhal şiddete son verilmeli’ çağrısı yaptı.

Öncelikle tahliyelerle ilgili açıklama yapılan çağrıda, tahliyelerin güvenli ve düzenli bir şekilde yapılması için Taliiban’ın saygı göstermesi istenerek şu sözler eklendi:

“Öncelikli görevimiz, vatandaşlarımızın, partner ülke vatandaşlarının, risk altındaki Afganların ve özellikle çabalarımıza destek olmuş olanların, güvenli tahliyesini sağlama taahhüdümüzü yerine getirmeye devam etmektir.”

‘TALİBAN KADIN, ÇOCUK VE AZINLIK HAKLARINA SAYGI GÖSTERMELİ’

Afgan halkının güvenli ve onurlu bir hayatı hak ettikleri ifade edilen açıklamada, Afganistan'daki tüm taraflara "kadınlar ve azınlık grupları dahil, temsil gücü olan kapsayıcı bir hükümet kurmaya dönük iyi niyetli olarak çalışma” çağrısı yer aldı.

NATO'nun Afgan makamlarına her türlü desteği durdurduğuna vurgu yapılan ortak açıklamada, kurulacak yeni hükümetten beklentiler şu ifadelerle sıralandı:

"Gelecekteki herhangi bir Afgan hükümeti, Afganistan'ın uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmalı, tüm Afganların insan haklarına, özellikle de kadın çocuk ve azınlıkların haklarına saygı göstermeli, hukukun üstünlüğünü korumalı, insani yardıma engel olmamalı ve Afganistan'ın bir daha asla teröristler için güvenli bir bölge olmamasını garanti etmelidir.”

‘TEHDİTLERE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında NATO'nun terörle mücadelede kararlı olduğu da vurgulandı. Açıklamada, "Teröristlerin bizi tehdit etmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.