NATO ve AB'den peş peşe açıklamalar: 'Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin ABD ile dayanışma içindeyiz'

NATO ve AB'den peş peşe açıklamalar: 'Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin ABD ile dayanışma içindeyiz'

ABD'nin Rusya'ya yaptırım kararının ardından AB ve NATO'dan peş peşe ABD ile dayanışma açıklamaları geldi.

ABD’nin, başkanlık seçimlerine müdahale ettiği ve siber saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla 10 Rus diplomatı sınır dışı etme ile çeşitli kurum ve kuruluşları yaptırım listesine eklemesinin ardından AB ve NATO’dan dayanışma mesajları geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 16 tüzel ve 16 özel kişiye Rusya hükümetinin 2020 başkanlık seçimlerini etkileme girişimlerini uygulamanın yanı sıra çeşitli dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulundukları iddiasıyla yaptırım uyguladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, 6 Rus teknoloji şirketinin Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdiği gerekçesiyle listeye eklendiği belirtildi. 14 Haziran 2021 tarihinden sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABD'li finans kuruluşları tarafından alınmasına yasak getirildi. Ayrıca, 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceği duyuruldu.

NATO VE AB’DEN DAYANIŞMA MESAJLARI

Kararın ardından Avrupa Birliği (AB) ve NATO'dan peş peşe ABD ile dayanışma açıklamaları geldi. NATO'nun açıklamasında, üye ülkelerin ABD ile dayanışma içinde olduğu vurgulanarak, "Müttefikler bireysel olarak ve topluca ittifakın güvenliğini güçlendirmek amacıyla harekete geçmektedir" diye belirtildi.

AB'den yapılan açıklamada kötü niyetli olduğu belirtilen SolarWinds siber operasyonunun etkilerine karşı üye ülkelerin ABD ile dayanışma içinde olduğunun altı çizildi.

Saldırının dünya genelinde AB ülkeleri de dahil olmak üzere devletleri ve şirketleri etkilediği ifade edilen açıklamada, artan kötü niyetli siber saldırılar karşısında endişe duyulduğu, bunların güvenliğin yanı sıra sosyal ve ekonomik etkilerinin olabileceği öne sürüldü.

Açıklamada, "Tüm aktörlerin siber alanda sorumsuz ve istikrarsızlaştırıcı davranışlardan kaçınması gerekmektedir" ifadesi yer aldı.