NATO: Türkiye'nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunun farkındayız

NATO: Türkiye'nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunun farkındayız

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla yaptığı ortak açıklamada, "NATO Türkiye'nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunun farkındadır" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye NATO ittifakının güçlü bir ülkesi. NATO ittifakından hiçbir ülke Türkiye kadar Ortadoğu'dan saldırıya uğramadı, Türkiye kadar mültecilere ev sahipliği yapmadı. Türkiye zor bir bölgenin tam sınırında yer alıyor. Bizim ortak bir düşmanımız var: IŞİD. Yakalanan IŞİD'lilerin tekrar kaçması önlenmeli. Türkiye büyük bir güce ve sorumluluğa sahip. NATO Türkiye'nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunun farkındadır. İnsani konularda biz herkesten hassasız. IŞİD’li teröristlerin serbest bırakılması söz konusu değil. Suriye ve Irak'ın dışında IŞİD en çok Türkiye'yi hedef almıştır" dedi.

NATO YPG'YE NASIL BAKIYOR?

Stoltenberg, NATO'nun YPG'ye karşı pozisyonunun sorulması üzerine, "NATO'nun açık bir terör örgütü listesi yok. Biz IŞİD’e karşı mücadele koalisyona müdahil olduk. Asıl mücadelenin yerel güçleri eğitmek olduğunu biliyoruz. Kuzey Suriye'de YPG'ye gelirsek müttefiklerimiz arasında bir fikir birliğinin oluşmadığı bilinen bir gerçek. Ancak Kuzey Suriye'de NATO yer almıyor" yanıtını verdi.

‘NATO'DA FİKİR BİRLİĞİ YOK’

Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Stoltenberg'e Barış Pınarı Harekatı hakkında bilgi verdim. Söz konusu harekat, NATO'nun güney doğu sınırlarını teşkil eden ulusal sınırlarımızın ötesinden kaynaklanan terör tehdidine son verilmesi amacını taşıyor ve bu bakımdan ittifak topraklarının güvenliği açısından da son derece önemlidir" dedi. Jens Stoltenberg ise, "NATO üyelerinden hiçbiri Türkiye kadar Orta Doğu'dan gelen saldırılara maruz kalmadı. DEAŞ ortak düşmandır ve hala tehlikelidir. Kazanımlar tehlikeye atılmamalıdır. NATO Kuzey Suriye'de yer almıyor. YPG konusunda NATO'da bir fikir birliği yok" diye konuştu.