NATO: Hava savunması dahil Türkiye'ye destek veriyoruz

NATO: Hava savunması dahil Türkiye'ye destek veriyoruz

NATO, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplandı.

NATO, İdlib'de en az 33 askerin hayatını kaybettiği hava saldırısının ardından Türkiye'nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplandı.

Türkiye'nin çağrısı üzerine NATO, olağanüstü toplanma kararı almıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in sabah duyurduğu ve ittifakın 4. maddesi uyarınca Türkiye'nin çağrısını yaptığı olağanüstü toplantı 1 saat 10 dakika sürdü.

STOLTENBERG: NATO, HAVA SAVUNMASI DAHİL TÜRKİYE'YE DESTEK VERİYOR

Toplantı sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "İdlib'de Beşşar Esad rejiminin saldırıları devam etmekte. 2018'deki ateşkese acilen geri dönülmeli ve İdlib'de mahsur kalan insanlara yardım gönderilmelidir. Türkiye bu çatışmalardan en fazla etkilenen NATO üyesidir. Türkiye ile NATO arasında iletişim yolları açık olacaktır. NATO hava savunması dahil Türkiye'ye destek veriyor" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Tüm müttefikler başsağlığı diledi ve Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti" açıklaması yaptı.

Türkiye'nin İdlib konusunda NATO'yu bilgilendirmeye devam ettiğini belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO olarak pratikte de destek olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

NATO'nun halihazırda Türkiye'ye destek verdiğini ifade eden Stoltenberg, "Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor" dedi.

NATO'NUN DÖRDÜNCÜ MADDESİ 

NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.

Türkiye en son 2015'te 4'üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye'den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti. 

Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz'deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetelerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.