NATO Genel Sekreteri Türkiye'ye geliyor

NATO Genel Sekreteri Türkiye'ye geliyor

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey bugün Türkiye’ye geliyor. 6 Mayıs'ta da NATO Genel Sekreteri Jens Soltenberg gelecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi ve eski AB Başkanı Bush’un özel güvenlik danışmanı, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin 2 Mayıs'a kadar sürecek olan Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Jeffrey'nin, beraberindeki heyetle birlikte Türk yetkililerle Suriye meselesini görüşeceği belirtildi.

Görüşmelerde Kuzey Suriye'deki istikrar ve güvenliğin sağlanması çağrısının yapılacağı ve IŞİD'in kalıcı mağlubiyetinin sağlanması gibi diğer karşılıklı çıkarların da ele alınacağı kaydedildi.

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin beraberindeki heyetin daha sonra Cenevre’ye geçerek Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan ve İngiltere'nin özel elçileri ile beraber bazı Suriyeli gruplarla görüşeceği kaydedildi.

Açıklamada, Jeffrey'nin Türkiyeli yetkililerle Suriye’nin kuzeyindeki tampon gölge konusunu görüşeceği belirtildi.

James Jeffrey geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin güvenlik kaygılarını önemsediklerini belirterek Suriye’de başka bir Kandil Dağı görmek istemediklerini söyledi. Jeffrey Türkiye’nin kaygılarını yatıştıracak opsiyonlar üzerinde çalıştıklarını belirterek "Başkan Trump, Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı bir harekatı onaylamadığını Başkan Erdoğan'a söyledi" ifadelerini kullandı.

Jeffrey, YPG güçlerinin olmayacağı bir güvenli bölge oluşturma konusunda çalıştıklarını söyledi. Jeffrey, "Ortağımız Suriye Demokratik Güçleri'ni kimsenin yanlış ele almasını istemiyoruz, bundan dolayı herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak bir çözüm için çalışıyoruz" dedi.

Jeffrey, "Bağdat, Erbil ve Türkiye'yle, Ürdün’le ve Suudilerle bütün bu problemlere çözüm bulmak için çalışıyoruz" dedi.

SOLTENBERG ZİYARET EDECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in 6 Mayıs'ta Ankara'ya geleceği açıklandı.

Jens Soltenberg, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir toplantıya katılacak.

S-400 alımının görüşmelerde önemli bir gündem maddesi olması bekleniyor.