NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Karadeniz'deki varlığımızı artırıyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Karadeniz'deki varlığımızı artırıyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Karadeniz’in güvenliğinin ittifak için önemli olduğunu belirtti. Rusya’nın bu bölgede güçlenmesinin müttefik ülkeleri endişelendirdiğini ve bu yüzden bölgedeki NATO varlığını artırdıklarını belirtti.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ve Stoltenberg Brüksel’de bir araya gelerek, ortak basın toplantısında NATO'nun Karadeniz'deki varlığını artırmasının nedenini açıkladı. 

Rusya'dan gelen aksi yöndeki açıklamalara rağmen NATO, İttifak'ın doğu kanadındaki varlığını artırma çalışmalarını Moskova'nın oluşturduğu sözde tehdide dayandırmaya devam ediyor. 

Karadeniz'in güvenliğinin, NATO ve Gürcistan için öncelikli konu olduğunu belirten Stoltenberg: “Rusya ordusunun bölgede giderek güçlenmesinden endişe duyuyoruz. Bundan dolayı Karadeniz bölgesindeki varlığımızı pekiştirmeye dönük çalışmalar yürütüyoruz" dedi. 

Gürcistan'ın uluslararası kabul görmüş sınırları dahilinde bu ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini NATO’nun desteklediğini kaydeden Stoltenberg, Rusya'ya Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıma kararlarını iptal etme ve tüm birliklerini çekme çağrısında bulundu. 

NATO'nun son yıllarda Rusya'nın batı sınırlarındaki faaliyetlerini benzeri görülmemiş şekilde artırdığını belirten Moskova, İttifak'ın Avrupa'daki askeri varlığını artırmasından kaygı duyduğunu da belirtiyor. Bölgedeki hamlelerini artıran NATO, bunu 'Rus saldırganlığının dizginlemesi' olarak adlandırıyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise NATO’nun Rusya sınırlarına daha fazla teçhizat ve birlik yerleştirmek için bahane aradığını söylemişti ve Rusya’nın herhangi bir ülkeye saldırma planlarının olmadığını herkesin çok iyi bildiğini ifade etmişti.