NASA, Mars'a keşif aracı göndermeden önce Salda Gölü'nde inceleme yaptığını duyurdu

NASA, Mars'a keşif aracı göndermeden önce Salda Gölü'nde inceleme yaptığını duyurdu

NASA, Mars'taki Jezero Krateri ile Burdur'daki Salda Gölü'nün benzer mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıkladı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA); Mars'taki Jezero Krateri ile Burdur'daki Salda Gölü'nün benzer mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıkladı. NASA, Mars'a gönderilen Perseverance adlı keşif aracının fırlatılmadan önce araştırmacıların Salda Gölü'nde incelemelerde bulunduğunu duyurdu.

Twitter hesabından bir açıklama yayınlayan NASA, Perseverance'ın inceleme yapacağı kurumuş krater gölüyle Salda Gölü'nün yan yana fotoğraflarını yayımladı. Yayınlanan mesajda, "Aralarında dünyalar olsa da Türkiye'deki Salda Gölü ve Jezero Krater'i jeolojik benzerliklere sahip. Araştırmacılar, Mars yolculuğundan önce hazırlık için bölgede saha çalışması bile yaptı" ifadeleri kullanıldı.

İTÜ İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILDI

NASA'nın resmi internet sitesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi'yle (İTÜ) iş birliğiyle yapılan incelemelerden bilgiler verildi. Perseverance ekinde yer alan, Purdue Üniversitesi öğretim üyelerinden gezegen bilimci Briony Horgan, "Salda Gölü'nü ziyaret etmenin en güzel yanlarından biri, size Jezero Gölü'nün kıyısında olmanın nasıl bir his olduğu konusunda fikir vermesi" dedi.

Horgan'ın ekibinde yer alan Brad Garczynski "Karbonatlar önemli çünkü geçmiş mikrobiyal yaşama dair izler için mikrop, organik madde ve belli dokuları tutabiliyorlar" dedi. 

Garczynski, "Bu açıdan yaşam izlerini aramaya odaklanmak için Jezero'ya gitmeden önce Dünya'da karbonatların nasıl oluştuğunu anlamak önemli" diye konuştu.