NASA, Ay'da madencilik yapacak şirketleri destekleyecek

NASA, Ay'da madencilik yapacak şirketleri destekleyecek

NASA, Ay'da madencilik yapacak özel şirketleri destekleyeceğini duyurdu. NASA'dan yapılan açıklamada, "Uzay kaynaklarını çıkarmak ve ticaretini yapmak için belirli bir mevzuat oluşturmanın zamanı geldi" ifadeleri kullanıldı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA); Ay'da madencilik yapacak şirketleri destekleyeceğini duyurdu. NASA, Ay'dan getirilecek kaya, toz ve diğer materyalleri satın alacağını açıkladı.

NASA'nın yöneticisi Jim Bridenstine, "NASA, ticari bir tedarikçiden Ay toprağı satın alıyor! Uzay kaynaklarını çıkarmak ve ticaretini yapmak için belirli bir mevzuat oluşturmanın zamanı geldi" diye konuştu.

Bridenstine açıklamasında, 1967 tarihli anlaşmayı ihlal etmeyeceklerini iddia ederek, gök cisimlerinin ve uzayın ulusal mülkiyet iddialarından muaf olduğunu savundu.

Bridenstine'in açıklamasına göre, şirketlerden, yüzeydeki herhangi bir yerden 50 ile 500 gram Ay taşı veya regolit toplamaları, bunu kanıtlayan görüntüleri sağlamaları ve ardından mülkiyetini tamamen NASA'ya devretmeleri istendi. Materyallerin nasıl toplanacağı konusunda bir açıklama yapılmadı. (Sputnik)

DAHA FAZLA