Nakşibendiler MEB eliyle ilkokullara girdi: 'Dar giyinmeyin, sevap kazanın'

Nakşibendiler MEB eliyle ilkokullara girdi: 'Dar giyinmeyin, sevap kazanın'

Kuşadası'nda yapılan uygulama, AKP'nin eğitimde gerici saldırılarının geldiği boyutu gözler önüne serdi. Nakşibendi tarikatının ilkokulda dağıttığı kitaplarda, çocuklara "dar giyinmeyin" öğütleri verildiği görüldü.

MEB eliyle okullara giren Nakşibendi tarikatı, Kuşadası'nda öğrencilere “dar kıyafetler giymeyin” türü öğütler içeren kitaplar dağıtıyor.

BirGün’den Şenol Keskin’in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Türkiye çapında okullarda yaşama geçirmeye çalıştığı “Haydi Çocuklar Camiye Projesi” Kuşadası Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü eliyle Kuşadası okullarında uygulanmaya başladı. MEB'in okullara gönderdiği yazıda, ilk ve ortaokul çocuklarının camilere taşınmasının “gönüllülük esasına göre yapılması” isteniyor.

Proje kapsamında Nakşibendi tarikatına yakınlığı ile bilinen “Server Grubu’nun hazırladığı ve MEB’den izinli kitapçıklar okul yönetimleri eliyle dağıtılmaya başlandı. İlk dağıtımın Kuşadası İbrahim Zeki Emgin İlkokulu olduğu belirtildi.

‘DAR GİYİNMEYİN, SEVAP KAZANMIŞ OLURSUNUZ’

“Edep Diyarına Yolculuk” isimli kitaplarda yer alan diyaloglarda çocuklara “İnce, içini gösteren, vücut hatlarını belli eden dar elbiseler giymeyin. Bu şekilde yaparsanız Peygamberimizin sünnetine uymuş ve sevap kazanmış olursunuz” şeklinde öğütler verilmesi dikkat çekti.

GERİCİ UYGULAMA YÖNETMELİKLE MEŞRULAŞTIRILDI

Kuşadası’ndaki “tüm resmi ve özel ilkokul ve ortaokul müdürlüklerine” gönderilen yazıda şöyle deniliyor:

“Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 10.1.2020 tarihli ve sayılı yazılar ekinde alınan; MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün “Haydi Çocuklar Camiye Projesi” konulu yazısı ekte gönderilmiştir.

Duyurusuna http:7//yegitek.meb.gov.tr/sosyal-etkinlikler/kategori/19 linkinden ulaşılabilecek olan söz konusu etkinliğin; TC Anayasası, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına uygun olarak yürürlükte olan tüm yasal düzenlemelerde belirtilen hüküm, esas ve amaçlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde, denetimleri ilgili okul müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmek üzere, derslerin aksatılmaması kaydıyla ve gönüllülük esasına göre yapılması hususunda bilgilerinize ve gereğini rica ederim.”

Söz konusu yazı, Milli Eğitim ile ilgili birçok kanun ve yönetmeliği saydıktan sonra ilk ve ortaokul çocuklarının eğitim dışı bir alana götürülmesini “gönüllülüğe” bağlıyor.

‘LAİK EĞİTİMİN TÜMDEN KALDIRILMASINA YÖNELİK’

Kuşadası Eğitim Sen Baş Temsilcisi F. Bahadır Akın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Okullar tatile girerken bu kampanya Kuşadası İlçe Milli Eğitim eliyle okullarda başlatıldı. Kampanya doğrultusunda Nakşibendi tarikatına yakınlığı ile bilinen ‘Server Grubu’, okullarda şeriatçı kafayla hazırlanmış kitapçıklar dağıtmaya başladı. Okul yönetiminin İlçe Milli Eğitim’den aldığı kitapları okulda öğrencilere dağıtmaya başladığını öğrendiğim Zeki Emgin’e bu sabah gittim. Tabii ki okul müdürü her zamanki gibi ‘gönüllülük üzerinden yapıyoruz; kimseyi zorlamıyoruz’ minvalinde bir şeyler söylese de, biz biliyoruz ki bu tür çabalar; bakanlığın dini cemaatlere yer açması, onları eğitim alanında etkin kılması ve laik eğitimin tümden ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Biz Eğitim Senli öğretmenler buna ortak olmadığımız gibi, laik eğitimin çürütülmesine karşı mücadele edeceğiz. İkinci dönem başında buna hep birlikte görünür bir tepki vereceğiz.”

DAHA FAZLA