Nagehan Alçı: Vaka sayısı, hasta sayısının 8 katı diyebiliriz

Nagehan Alçı: Vaka sayısı, hasta sayısının 8 katı diyebiliriz

Yandaş Nagehan Alçı, hasta-vaka sayısı tartışmalarına ilişkin Sağlık Bakanlığı'yla görüştüğünü söylerken, “Açıklanan günlük hasta sayısının aşağı yukarı 8 katı vaka var diyebiliriz” dedi.

AKP'ye yakınlığı ile bilinen yandaş Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Her vaka hasta değildir” sözlerinin ardından bugünkü köşe yazısında bakanlıkla görüştüğünü ve Türkiye'de vaka sayısının açıklanan hasta sayısından 8 kat daha fazla olduğunu yazdı.

Yurttaşların aklında "Türkiye'de vaka sayısı kaç?" sorusu yerini korumaya devam ederken Alçı, ”Açıklanan günlük hasta sayısının aşağı yukarı 8 katı vaka var diyebiliriz” dedi.

Alçı’nın “A’dan Z’ye vaka- hasta meselesi” başlıklı yazısı şu şekilde:

"Peki önceden neden vaka açıklanırken şimdi sadece hasta açıklanıyor? Kabaca vaka-hasta oranı nedir? Bunu da bakanlığa sordum.

Aldığım yanıt şu:

"Pandeminin başlangıcında test sayımız yalnızca 3000-3500 kadardı, zamanla artırdık. Bakın Nagehan Hanım mayıs ayında günlük 40 bin teste ancak çıkmıştık. Zaten tarama uygulaması sonra devreye girdi. Yani vaka sayısı verirken de sadece belirtisi olanlara test yapılabiliyordu. Bugün ise günlük yaklaşık 120 bin test yapılıyor. Bunun önemli bir kısmı tarama testi. Amaç bunu günde 200 bine çıkarmak."

Vaka-hasta oranı ile ilgili de şu bilgiyi aldım:

Uluslararası literatürde kabaca 10 kişiden 1’i hasta, 1’i ağır hasta, 8’i semptomsuz vaka diye oranlanıyormuş. Yani açıklanan günlük hasta sayısının aşağı yukarı 8 katı vaka var diyebiliriz."

 

DAHA FAZLA