'Nadira Kadirova’nın ölümüne neden olabilecek taciz ve cinsel saldırı iddiaları araştırıldı mı?'

'Nadira Kadirova’nın ölümüne neden olabilecek taciz ve cinsel saldırı iddiaları araştırıldı mı?'

HDP'li Züleyha Gülüm, AKP'li Şirin Ünal'ın evinde şüpheli şekilde hayatını kaybeden Nadira Kadirova'ya ilişkin Meclis'e bir soru önergesi vererek "Nadira Kadirova’nın ölümüne neden olabilecek taciz ve cinsel saldırı iddiaları araştırıldı mı?" diye sordu.

İleri Haber

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, AKP'li Şirin Ünal'ın evinde kaçak şekilde çalıştırılan ve şüpheli şekilde hayatını kaybeden 23 yaşındaki Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova'nın ölümüne ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

AKP'li Ünal'ın ruhsatlı silahı ile intihar ettiği öne sürülen fakat ölümünden bir gün önce Ünal tarafından cinsel tacize uğradığını arkadaşına anlatan Kadirova'nın şüpheli ölümüne dair "Nadira Kadirova’nın ölümüne neden olabilecek taciz ve cinsel saldırı iddiaları araştırılmış mıdır?" diye soran Gülüm'ün soru önergesinin tamamı şu şekilde:

"23 Eylül günü 23 yaşındaki Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova’nın yaklaşık bir yıldır çalıştığı AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde “intihar” ettiği haberleri basında yer almıştır. Nadira Kadirova'nın AKP'li Ünal'ın ruhsatlı silahı ile yaşamına son verdiği iddiası kamuoyunda ölümüyle ilgili şüphelere neden olmuştur. 

Kadirova'nın olaydan bir gün önce arkadaşı Leyla Niyazova'ya evinde çalıştığı Şirin Ünal tarafından tacize uğradığını anlattığı belirtilmiştir. Kadirova'nın ağabeyi Muhammed Ali Kadirova ise kardeşinin intihar etmesini gerektirecek herhangi bir durumunun olmadığını ve Kadirova'nın Şirin Ünal tarafından tacize uğradığını iddia etmiştir.

'ŞÜPHELİ ÖLÜMÜN VE CİNSEL TACİZİN ÜSTÜ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞIYOR OLABİLİR'

Nadira Kadirova'nın ölümünün hemen ardından Adli Tıp’ta normalde uzun süren otopsi işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanması, otopsi işlemlerini bizzat Şirin Ünal’ın şoförü tarafından takip edildiği iddiaları ve Nadira Kadirova’nın arkadaşı olan Leyla Niyazova’nın savcılık tarafından ifadesi alınırken 'Siz Nadira Kadirova’yı fuhuşa mı götürüp getiriyormuşsunuz' şeklinde soru yöneltilmesi savcılık tarafından Nadira Kadirova'nın ölümüyle ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediği, aksine Nadira Kadirova'nın şüpheli ölümünü ve ölümüne sebep olabilecek cinsel taciz iddialarının üstünün örtülmeye çalışıldığı yönünde kuşkular yaratmıştır.

GÖĞÜSTE İKİ KURŞUN DELİĞİ VE BACAKTA MORLUK İDDİASI

Nadira Kadirova’nın Özbekistan’da otopsi işlemleri yapılmadan defnedildiği, ailenin de olayla ilgili konuşmaması için tehdit edildiği öne sürülmektedir. Öte yandan cenazeyi yıkayan görevliler Nadira Kadirova’nın göğsünde iki kurşun deliği ve bacaklarında da bazı morluklar olduğunu iddia etmişlerdir. 

Nadira Kadirova'nın ölüm şekli, bir gece önce yakın arkadaşına cinsel saldırıya uğradığına dair sözleri, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın iki gün içerisinde otopsi ve Adli Tıp raporunu hızlıca aldırıp Nadira’nın cenazesini ülkesine göndermesi, ardından Özbekistan’da otopsi işlemleri yapılmadan cenazenin defnedilmesi ve cenazeyi yıkayan görevlilerin iddiaları Nadira’nın ölümünü pek çok yönden şüpheli hale getirmektedir.

Tüm bu şüphelerin ortadan kalkması için sanıkların kimliğine bakılmaksızın olayın her yönüyle etkin bir şekilde araştırılması ve kamuoyunun gelişmelerden doğru ve eksiksiz biçimde bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1-  Nadira Kadirova’nın ölümüne neden olabilecek taciz ve cinsel saldırı iddiaları araştırılmış mıdır? Cinsel saldırıya uğrayıp uğramadığının tespiti için örnekler alınmış mıdır?

2-  Etkin ve tarafsız soruşturma yapmak yerine Savcı tarafından Leyla Niyazova’a “Siz Nadira Kadirova’yı fuhuşa mı götürüp getiriyormuşsunuz” şeklinde soru yöneltilmesi tanık üzerinde baskı oluşturmaya ve yaşanan şüpheli ölüm olayı ile ilgili gerçeklerin üzerini örtmeye yönelik girişim değil midir? İlgili savcı hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

3- Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümü ile ilgili evinde çalıştığı Şirin Ünal’ın savcılık tarafından ifadesi alınmış mıdır? Alınmamışsa bunun gerekçesi nedir?

4- Ateşli silahla yakın mesafe atışta, göğüste yanık ve barut izi olması gerekirken Nadira’nın göğsünde böyle bir ize rastlanmadığı iddia edilmektedir. Cinayette kullanılan silahta parmak izleri ve evde bulunan kişilerden SWAP izleri alınmış mıdır?

5- Nadira Kadirova’nın Şirin Ünal’ın evinde sigorta kaydı yapılmadan kaçak olarak çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise Şirin Ünal hakkında sigortasız işçi çalıştırmaktan herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

6- Kamuoyunun şüpheli olarak gördüğü Nadira Kadirova’nın ölümüne ilişkin bütün gerçeklerin ortaya çıkarılması ve etkin bir soruşturma yapılması için Bakanlık olarak girişiminiz olacak mıdır?"

DAHA FAZLA