Myanmar'da darbe karşıtı 6 kişiye daha idam cezası verildi

Myanmar'da darbe karşıtı 6 kişiye daha idam cezası verildi

Darbe karşıtı protestolarda gözaltına alınan ve hakkında idam cezası verilen kişi sayısı 25'e yükseldi. Askeri mahkeme, "halkı kışkırtma" suçlamasıyla gözaltındaki 6 kişiye idam cezası verdi.

Myanmar'da yönetime el koyan orduya bağlı mahkeme, gözaltındaki 6 kişi hakkında daha idam cezası verdi. Myanmar ordusuna ait MRTV televizyonunda yer alan haberde, darbe karşıtı 6 kişi hakkında, "halkı kışkırtma" suçlamasıyla idam kararı verildiği bildirildi.

Askeri mahkeme, darbeden bu yana ilk idam cezası kararını 10 Nisan'da vermiş, gözaltındaki 19 kişiyi, 27 Mart'ta Yangon'da bir askerin öldürülmesinden sorumlu olduğunu öne sürerek idam cezasına çarptırmıştı.

MYANMAR'DA ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Ülkede darbe karşıtı geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına da devam ediliyor.