Müzisyenler susarak direniyor: 'Hayatı değil, Covid-19'u bitirin'

Müzisyenler susarak direniyor: 'Hayatı değil, Covid-19'u bitirin'

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında alınan saat 22.00'dan sonra mekanların kapatılması kararının ardından İzmir Kıbrıs Şehirleri Caddesi'nde susma eylemine başlayan müzisyenlerden Serdar Türkmen ile konuştuk. Türkmen, yasakların toplumun büyük bir bölümünü yokluğa sürüklediğinin altını çiziyor.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval 

Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının son dönemde hızla yayılması nedeniyle salgına karşı bazı tedbirler alınmaya başlandı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birkaç gün önce gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda paket servis hariç lokanta, restoran, kafe, bar, tiyatro ve sinemaların saat 22.00'dan sonra kapatılacağını açıkladı. 

Peki alınan kararlar, bu iş kollarında çalışan emekçilerinin hayatlarını nasıl etkiliyor? 

Yeni yasakların yürürlüğe girmesinin ardından İzmir Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde susma eylemine başlayan müzisyenlerden Serdar Türkmen, İleri Haber'e konuştu.

'YASAKLAR TOPLUMUN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜ YOKLUĞA SÜRÜKLÜYOR'

Pandemi tedbirleri kapsamında alınan kararların sadece müzisyenleri değil, toplumun büyük bir bölümünü yokluğa sürüklediğini belirten Türkmen, "Pandemi yasakları aslında sadece müzisyenleri değil, mekanlarda çalışanları, garsonları, aşçıları, bulaşıkçıları, işletme sahiplerini, taksicileri, seks işçilerini, gece seyyarlarını da yokluğa itiyor. Bu duruma karşı çıkmak için, çözüm beklediğimizi ifade etmek üzere bugün üçüncü gününe girdiğimiz eylemlerimizi yapıyoruz" dedi. 

'VİRÜS 22.00'DAN SONRA BULAŞMAM MI DİYOR?

Serdar Türkmen ayrıca susma eylemi yapan yurttaşların üç tane talebi olduğunun altını çizerken şu ifadeleri kullandı: 

"Birincisi 22.00 sonrası yasağın kaldırılması. İkincisi pandemi nedeniyle zaten çok zor günler yaşayan mekanlarda çalışanlara ve müzisyenlere maddi destek sağlanması. Üçüncüsü ise her kriz durumunda öncelikli olarak hedef gösterilen kültür-sanat alanına saldırıların bir önce son bulması. 

Neticede virüsün bulaşma saati yok, '22.00'da bulaşırım da 23.00'da bulaşmam' demiyor. Dolayısıyla daha akılcı Covid-19 tedbirleri alınması gerektiğini düşünüyoruz. Okullar, AVM'ler açık ama eğlence mekanları, tiyatro ve sinemalar kapalı... Bunu farklı yaşam tarzlarına müdahale olarak da algılıyoruz. Ekonomik tespitlerin yanında politik tespitlere de ihtiyaç duyuyoruz."

 

DAHA FAZLA