Muzaffer İzgü’nün yedi harikası

Muzaffer İzgü’nün yedi harikası

Muzaffer İzgü’nün yaşamı boyunca bıraktığı o güzel eserlerin hepsi okunmaya değer. Hepsine yer veremesek de bizlere hayaller kurduran, çocukların düşlerini yaşatan İzgü’nün eserlerinden 7 tanesini sizler için sıraladık.

Geçtiğimiz ağustos ayında kaybettiğimiz Muzaffer İzgü’nün acısını içimizde taşırken onu asıl olarak anmanın yolunun eserlerini yaşatmakta, bizlere açtığı o sınırsız kapıların ardını çocuklara sunmaktan geçtiğini biliyoruz. Her bir eseri tek tek okunmaya değen bu eserler sayısız çocukta çok güzel izler bıraktı ve bırakmaya devam ediyor.

İzgü çocukluğunun, ilk gençlik yıllarının izlerini eserlerinde ince ince işlerken neşesini elden bırakmamış; yüzlerdeki tebessümün sebebi olmuştur. Yoksul çocukluk yıllarını, aile olmayı, zor şartlara rağmen “sevgi”yi ince ince dizeleyen yazarımız, çocuklara zorlu yaşam koşullarıyla birlikte bu koşulların karşısında nasıl konumlanmak gerektiğini de öğretmiştir. Çocuklarsa bu eserlerin birçoğunda İzgü’nün çocukluğuyla hüzünlenmiş, onun uzay karpuzunu hayal edip sınırlarını zorlamış, Cumhuriyet bayramlarını dört gözle bekler olmuşlardı. Çocukluğa, yaşama, umuda dair ne varsa İzgü onlara adeta can vermişti. Onu okuyan, seven, kitaplarına sarılan kim varsa da onun anlattıklarını hafızlarının bir köşesinde tutmaya devam ediyor.

Muzaffer İzgü’nün yaşamı boyunca bıraktığı o güzel eserlerin hepsi okunmaya değer. Hepsine yer veremesek de bizlere hayaller kurduran, çocukların düşlerini yaşatan İzgü’nün eserlerinden 7 tanesini sizler için sıraladık.

1.Uzay Karpuzu

İçinde 6 öykü barındıran bu kitaba ismini veren öyküde, uzay aracı isteyen bir çocuğun çabasını anlatıyor İzgü. Çocuğumuz içini oyduğu karpuzdan- evet evet bildiğiniz karpuzdan!- bir uzay aracı yapıyor arkadaşıyla. Antenleri kirazdan, düğmeleri çekirdekten olan uzay karpuzuna yerlerde yuvarlanarak, hoplayarak zıplayarak küçülüp giriyorlar. Ardından da uzaya doğru yola çıkıyorlar. Siz büyüklerin denemesini önermeyiz, çünkü sadece çocuklar karpuzdan bir uzay aracı yapabilir!

2. Pazar Kuşları

Üç arkadaşın hikâyesini anlatan kitapta çocuklarımız okurken bir yandan da çalışmak zorundadırlar.  Bir Pazar arabası alarak arkadaşlarına ayakkabı olmak için çalışırlar. Emeği, dayanışmayı ve dostluğu anlatan bu kitapta hüznün yanı sıra neşeyi bulacaksınız.

3. Uçtu Uçtu Ali Uçtu

Annesiyle babası uzaklara çalışmak zorunda olan Ali’nin kırlardan başlayan öyküsüdür bu kitap. Annesi ve babasını çok özlediğinde kırlara giden Ali, oradaki kuşlara bakıp bakıp uçmayı diler. Kim bilir belki de gerçekten uçan bir kuş olmuştur?

4.Ananem Bulutları Boyuyor

Türlü türlü işlerle bize bambaşka bir dünya sunan Metin’in ananesi bu defa da bulutlara el atmış durumda. Ananelerle büyüyen çocuklara çok tanıdık gelen “Ananem” serisinde herkes tarhanalarda, yorganlarda kendine dair bir şeyler bulabiliyor. Kimse şaşırmasın! Öyle bir anane ki bulutları renk renk şekillerle, çiçeklerle donatıyor.

5. Bulutlara Simit Satan Çocuk

Simit satarak kardeşlerinin geçimini sağlayan minik Hasan’ın hikâyesini anlatıyor İzgü kitabında. Bu hikâye dışında 3 güzel öyküyü daha bulacağınız kitapta, Muzaffer İzgü’nün çocukluğuna dair izlere rastlayacaksınız.

6.Konuşan Kedi

Tek başına yaşayan Nadire Nine’nin kedisi konuşmaya başlamış. Nasıl yani? Kedi dediğin konuşur mu? Tartışmalar çocuklar arasında uzayıp giderken çocuklardan bir tanesi Nadire Nine’nin yanına gitmeyi önerdi. Peki, çocuklarımızdan Şengül’ün dediği gibi:

-Nereden biliyorsun? Ya konuşursa!

7. Ökkeş Lunaparkta

Sekiz yaşında saf bir köylü çocuğu olan Ökkeş’in hikâyelerinin anlatıldığı seride, Ökkeş Lunaparkta bu serinin ilk kitabıdır. Serinin diğer kitaplarında Ökkeş birçok maceranın içinde, olayları çözmek için uğraşmakta, bir yandan da çalışıp istediği hayat için çaba sarf etmektedir. Lunaparka gidebilmek için odunları satarak para biriktiren Ökkeş, bu sırada lunaparkın neye benzediğini düşünüp durmaktadır… Emeğin, çalışmanın sık sık vurgusu yapılan seride Ökkeş’in deneyimleri bizi hayatın gerçeklerine doğru sürüklüyor.

DAHA FAZLA