'Mutasyonlu virüs Türkiye'nin her yerinde var'
Bilim Kurulu Üyesi İlhan 'Mutasyonun yoğun olduğu yerlerle ilgili kısıtlamalar yapılabilir elbet; ama şu an için böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü Türkiye'nin her yerinde var' dedi.
06-02-2021 16:54

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'de mutasyonlu virüse ilişkin değerlendirmede bulundu.
İlhan, ülkede mutasyonlu virüsün görülmesiyle yeni kısıtlamaların gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin, "'Farklı kısıtlamalar olabilir mi' bunu düşünmek gerekiyor. Mutasyonun yoğun olduğu yerler varsa bu illerle ilgili kısıtlamalar yapılabilir elbet; ama şu an için böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü Türkiye'nin her yerinde var" dedi.
İlhan, "Bir ilçede, bir mahallede görülmüş olsa oranın karantina altına alınması söz konusu olabilir; ama bu vatandaşlarımız içinde tedavileri evlerde ve hastanelerde sürenler var. Zor bir dönemden geçiyoruz, bazı esnaf grubumuz zorlanıyor, insanlarımız evde kalmaktan sıkıldı; ama şimdi kısıtlamaları gevşetmenin zamanı değil, hepimizin de şahit olduğu üzere. Kurallara uymazsak mutant virüsün her ilde yayılımı söz konusu olur" ifadesini kullandı.
İLGİLİ HABERLER
Türkiye'de son 24 saatte 65 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 68 kişi hayatını kaybederken, 11 bin 520 yeni vaka tespit edildi.
03-03-2021 19:52

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 65 kişi hayatını kaybederken, 11 bin 520 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 689
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 28 bin 771'e, toplam vaka sayısı 2 milyon 734 bin 836'ya yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise bin 224.
Sinovac aşısının Türkiye'deki faz-3 sonuçları açıklandı
Türkiye'de uygulanan Sinovac firmasina ait aşının faz-3 sonuçları açıklandı. Buna göre aşının etkililiği yüzde 83,5 olarak hesaplandı. Aşının hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulundu.
03-03-2021 12:19

Türkiye'de yapılan Sinovac firmasina ait aşının faz-3 sonuçları Hacettepe Üniversitesi tarafından açıklandı.
Buna göre Sinovac aşısının etkinliği yüzde 83,5 olarak açıklandı.
Üniversiteden yapılan açıklamada, "Faz 3 sonuçlarına göre, Sinovac aşısının etkililiği yüzde 83,5; hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100" denildi.
Sinovac'ın Brezilya'daki üretim ve araştırma ortağı Butantan Enstitüsü, klinik çalışmalarda 14 gün arayla verilen iki doz Sinovac aşısının Covid-19'a karşı koruma etkisinin yüzde 50,4 olduğunu bildirmişti. Enstitü daha önceki açıklamasında ise aşının hafif geçen vakalarda etkinliğini yüzde 78 olarak bildirmişti.
Sinovac tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının etkisi konusunda farklı sonuçların ortaya çıkması, aşının güvenilirliği konusunda kuşku yaratmıştı. Aşıyı sipariş ülkelerden Endenozya aşının etkisinin yüzde 63,5 olduğunu açıklarken, farklı sonuçların çıkması nedeniyle Singapur, aşıya onay vermeden önce resmi verilerin açıklanmasını bekleyeceğini duyurmuştu.
Prof. Dr. Uğur Şahin'den mutasyonlu virüs açıklaması: 'Endişe verici'
Prof. Dr. Uğur Şahin, aşı çalışmaları ve koronavirüs salgınında gelinen son noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Şahin, "İlk endişemiz, İngiltere'de ortaya çıkan ve daha hızla yayılan yeni tür gibi virüsün mutasyona uğraması. Bu gerçek bir endişe" ifadelerini kullandı.
03-03-2021 08:42

Prof. Dr. Uğur Şahin, CNN International kanalında tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covi-19) salgını ve salgına karşı yürütülen aşı çalışmalarında gelinen son noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Şahin, İngiltere'de ortaya çıkan ve daha hızla yayılan yeni tür gibi virüsün mutasyona uğramasından endişe duyduğunu söylerken, "Bu gerçek bir endişe" dedi.
Şahin, "Sizce tek doz stratejisi ile en kısa sürede herkesi aşılamak ne kadar mümkün? Ya da en azından birinci doz ile ikinci doz arasındaki süreyi esnetmek? Bu mümkün mü?" sorusunu şu yanıtı verdi:
"Eh işte... Öncelikle aşılama kampanyalarının en hızlı şekilde ilerlemesi çok önemli ve bunun için ilk strateji, ikinci doz için aşı saklamamak olmalı. Dolabımızda aşı kalmamalı, bütün aşıların kullanıldığından emin olmalıyız."
ÇOCUKLARDA DENEME BAŞLAYACAK
Şahin, 12-15 yaş arasında çocukları aşladıklarını da belirterek, "Şimdi 5-11 yaş aralığındaki çocuklar üzerinde denemelere başlayacağız ve yine bu yıl 5 yaş altı çocuklarda denemeler yapacağız. Bu çok önemli. Okulların açılmasını da destekleyecek" dedi.
TTB: Şeffaf bir aşılama programı uygulanmalı
TTB iller ve bölgeler arası aşılanma oranlarında eşitsizliklerin olduğunu belirterek, "Şeffaf bir aşılama programı uygulanmalıdır" dedi.
02-03-2021 23:01

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ile TTB Halk Sağlığı Kolu, iller ve bölgeler arası aşılanma oranlarına ilişkin yazılı ortak açıklama yayımladı.
Koronavirüsün (Kovid-19) en önemli nedenlerinden biri olarak eşitsizliklere yol açan kapitalist sistemin gösterildiği açıklamada, “Birçok ülkede risksiz ama parası olan kişiler aşılanırken, onlarca ülkede sağlık çalışanlarının bile aşıya erişemediği ve yaşamlarını yitirdikleri görülmüştür. Aşının 21. yüzyıl dünyasında, patentli bir ürün olarak metalaşması; sağlık hizmetlerinin, piyasaya konu olan diğer mal ve hizmetlerden ayrı olmaması nedeniyle eşitsizlikler sadece ülkeler arası değil, ülkelerin kendi içinde de yaşanmaktadır” diye belirtildi.
Göçmenler dahil en az 65 milyon insanın aşılanması gerektiği ifade edilen açıklamada, “Belirtilen 65 milyon kişi için gereken 130 milyon doz aşının şu ana kadar 14,5 milyon dozu temin edilmiş ve öncelikli gruplara aşı yapılmaya 14 Ocak 2021 itibariyle başlanmıştır. Türkiye’de açıklanan verilere göre 01.03.2021 tarihi (saat 17.00) itibarıyla bir doz aşı alan kişi sayısı 7.045.000; iki doz aşı alan kişi sayısı 1.849.000’dir. 14 Ocak’ta başlayan aşılamada günlük ortalama 200 bin doz aşı uygulanmaktadır. Uygulanması gereken 121 milyon doz daha aşı olduğuna göre bu hızla aşılanma aylarca sürecektir” ifadeleri yer aldı.
Bir doz alan kişi sayısında iller arasında büyük bir fark gözlemlendiğine dikkati çekilen açıklamada, illerden bazıları şu şekilde karşılaştırıldı: “Şırnak yüzde 1,5; Çanakkale yüze 14,4. İllerde bir doz aşı olan kişilerin o ilin nüfusuna oranı 34 ilde yüzde 10,0 ile yüzde 14,4; 33 ilde yüzde 6,0 ile yüzde 9,9; 14 ilde (Şırnak, Hakkâri, Ağrı, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Batman, Bitlis, Van, Gaziantep, Iğdır) yüzde 1,5 ile yüzde 5,0 arasında değişmektedir.”
“EN DÜŞÜK HAKKARİ, ŞIRNAK VE SİİRT”
Eşitsizliklerin farkın ortaya çıkmasında önemli bir etken olduğu vurgulanırken , “65 yaş ve üzeri grubunun iller bazında oranlarına bakıldığında aşılamadaki eşitsizlik gün yüzüne çıkıyor: 65 yaş ve üzeri grubunda en yüksek aşılanma oranları Ankara ( yüzde 86,8), Eskişehir (yüzde 83,9) ve Osmaniye (yüzde 81,6) illerinde gerçekleşmiştir. 65 yaş ve üzeri grubunda en düşük aşılanma oranları ise Hakkâri (yüzde 19,8) Şırnak (yüzde 21,3) ve Siirt (yüzde 24,3) illerinde gerçekleşmiştir. 65 yaş ve üzeri grubunda aşılanma oranları, Güneydoğu Anadolu’da en düşük düzeydedir. Aşılanma oranı en düşük olan iller aynı zamanda son iki haftadaki verilere göre 100.000 nüfusa en düşük vaka oranlarının da görüldüğü illerdir. Sahadan alınan bilgilere göre aşılamada yaşanan eşitsizliğin temelinde iktidarın politikalarına duyulan güvensizlik ve bakanlığın COVID-19 aşılamalarını başvuruya dayalı randevu sistemi ile planlanması nedeniyle anadilinde sağlığa erişim imkanının olmaması esas nedenler arasında görülmektedir” diye belirtildi.
SAĞLIK BAKANLIĞINA SORULAR
İller ve bölgeler arası aşılanma oranlarında eşitsizliklerin olduğunun altı çizilen açıklamanın devamında, Sağlık Bakanlığı'na şu sorular yöneltildi:
- Vaka sayılarının diğer illere göre düşük olmasının nedeni hastalığı geçirmeleri mi? Yeterli test yapılmaması mı? Etkili bir temaslı takibi yapıl(a)maması mı? Yoksa her üçü müdür? TÜİK ile birlikte yapılan seroprevalans çalışmasının illere göre sonuçları kamuoyu ile neden paylaşılmamaktadır?
- Risk gruplarında aşılamaya geçmeden önce örneklem üzerinden PCR’a ve antikor düzeyine ve yine antikoru negatif olanlarda ikinci doza geçmeden PCR ve antikor düzeyine bakılmış mıdır?
- Aşı sonrası istenmeyen etki sürveyansı yapılıyor mu? Yapılıyor ise bu sürveyans sonuçları neden paylaşılmamaktadır?
Dr. Ali Rıza Şahap Barlas koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti
TTB, Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Rıza Şahap Barlas'ın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
02-03-2021 21:56

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Rıza Şahap Barlas, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yaşamını yitirdi. Barlas’ın 45 gün önce ilk doz Covid-19 aşısı yaptırdığı, ikinci dozu yaptıramadan birkaç gün önce hastalığa yakalandığı öğrenildi.
İstanbul’da çalışan, eski Osmaniye Devlet Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Rıza Şahap Barlas, koronavirüs nedeniyle kaldırıldığı hastanede, 20 gündür yaşam mücadelesi veriyordu.
Üyesi Barlas için taziye mesajı yayımlayan İstanbul Tabip Odası, “Dr. Ali Rıza Şahap Barlas’ı 01 Mart 2021 tarihinde COVID-19 sebebiyle kaybettik. Acımız büyük. Değerli meslektaşımızın başta ailesi olmak üzere yakınlarının büyük acısını paylaşıyor, tüm hekim camiasına başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Türkiye'de son 24 saatte 68 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 68 kişi hayatını kaybederken, 11 bin 837 yeni vaka tespit edildi.
02-03-2021 20:50

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 68 kişi hayatını kaybederken, 11 bin 837 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 668
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 28 bin 706'ye, toplam vaka sayısı 2 milyon 723 bin 316'ya yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise bin 227.