Mustafa Yeneroğlu: AKP milletvekiliyken bir başsavcı bana 'Her devletin bir arka bahçesi olur' dedi

Mustafa Yeneroğlu: AKP milletvekiliyken bir başsavcı bana 'Her devletin bir arka bahçesi olur' dedi

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, Türkiye'deki kaçırılma ve kaybolmalara ilişkin açıklamalarda bulunurken, "AKP milletvekiliyken bir başsavcı bana 'Her devletin bir arka bahçesi olur' dedi" ifadesini kullandı.

AKP'den 2019 yılında istifa ederek DEVA Partisi'ne katılan İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, T24'te katıldığı programda Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı. AKP'de görev aldığı dönemde kaçırılma ve kayıp olaylarıyla ilgili bir başsavcı ile görüştüğünü söyleyen Yeneroğlu, başsavcının kendisine "Her devletin bir arka bahçesi olur" dediğini aktardı.

Bugün yayımlanan The World Justice Project’in (WJP) hazırladığı 2021 raporunda yer alan Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde  (Rule of Law Index) Türkiye’nin 117. sırada yer almasını değerlendiren DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Özelikle son 3 yıla baktığımız zaman gidişat net. 2019 yılında Türkiye yine geri sıralardaydı ancak her yıl Türkiye daha da geriliyor. Yaşadığımız gerçekliği resmetmişler" dedi. 

'4 YILDA 1.5 MİLYONDAN FAZLA İNSAN 'TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ' İLE SUÇLANDI'

139 ülke arasında Türkiye’nin 'hükümet yetkilerinin kısıtlanması' kategorisinde 134. sırada olduğunu belirten Yeneroğlu, "İktidarın nasıl bir keyfiyetçilik içinde yer aldığını her gün görüyoruz. Bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddiaları hakkında oralı bile olmadıklarını, iktidara yakın kurumlarla ilgili endişe verici iddiaların saçıldığı bir dönemde savcıların oralı olmadığı bir ortamdayız. Bu durumda raporun bu şekilde ortaya çıkması çok normal. Temel haklar konusunda da dünyanın en gerilerindeyiz. 139 ülke arasında 133. sıraya gerilemişiz. Türkiye’nin bu anlayışla benzer durumdaki ülkelerin liginde yer bulması gerçekten üzücü" diye konuştu. 

İktidarın kendi geleceğini kurtarmak adına hukuku ezdiğini dile getiren Yeneroğlu, 2016-2020 arasında 1 milyon 576 bin kişinin 'terör örgütü üyeliği' ile suçlandığını hatırlatarak "Bu şekilde devam ederse hukukta son sıralara geleceğiz" dedi. 

'İNSAN KAÇIRMA VAKALARI VAR'

Türkiye'nin hukuk ve adalette gittikçe gerilediğini dile getiren Yeneroğlu, "İktidar yargı üzerinde baskı kuruyor, yargı iktidarın güdümünde" derken aynı zamanda Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nin bunu resmettiğini, Türkiye’deki toplumsal kutuplaşmanın da farklı kesimleri, kendisi dışındaki kesimlere karşı yaşanan adaletsizliklere sessiz kalmaya ittiğini söyledi. 

Türkiye’de kötü muamelenin sıradanlaştığını, işkencenin yaygınlaştığını ve soruşturulmadığını söyleyen Yeneroğlu, "İnsan kaçırma vakaları var. Bu insanlar sonradan emniyette karakolda ortaya çıkıyorlar. Anayasa Mahkemesi yakın zamanda bir kişinin işkenceyle tecavüz edilerek öldürüldüğüne yönelik karar verdi. Bunları yaşıyoruz bu ülkede. İktidar bu ülkeyi nasıl büyük kötülüklerle karşı karşıya bıraktığının farkında değil" dedi.

'BAŞSAVCI BANA 'HER DEVLETİN BİR ARKA BAHÇESİ OLUR' DEDİ'

AKP milletvekili olduğu dönemde insan kaybetme vakalarının üstüne gittiğini söyleyen Yeneroğlu, "Bu insanlar eğer ortaya çıkmadığı takdirde bu meseleyi ciddi manada büyüteceğimi söylemiştim. 3 hafta içerisinde bunların tamamı serbest bırakılmıştı. O konularla ilgili de suç duyurusunda bulunmuştum. O suç duyurularının takip edilmemesi üzerine de bir başsavcıyı makamında ziyaret ettim. Bu ziyaret sırasında başsavcı bana "Her devletin bir arka bahçesi olur" dedi" ifadelerini kullandı.