Musa Anter'in katledilmesinin üzerinden 25 yıl geçti!

Musa Anter'in katledilmesinin üzerinden 25 yıl geçti!

Kürt gazeteci-yazar Musa Anter'in devlet planıyla kontrgerilla tarafından katledilmesinin üzerinden 25 yıl geçti. Anter'in JİTEM tarafından öldürüldüğü devlet tarafından da kabul edilmişti.

Kürt gazeteci-yazar Musa Anter (Apê Musa) 25 yıl önce bugün Diyarbakır'da katledildi. 1920 yılında Mardin'in Nusaybin ilçesinde Doğan Anter, üniversiteyi yarım bıraktıktan sonraki hayatında uzun yıllar gazetecilik ve yazarlık yaptı. Anter, İleri Yurt, Dicle-Fırat, Barış Dünyası, Deng, Yön, Azadiye Welat, Yeni Ülke, Özgür Gündem, Rewşen ve Tewlo’da yazdı.

Musa Anter, yayımladığı Kürtçe şiiri "Qimil / Kımıl" sebebiyle 1959 yılında 49'lar Davası'nda idamla yargılandı. 12 Eylül darbesinden sonra ise Kürtçülük propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Anter yaşadığı 72 yılın 11,5 yılını hapiste geçirdi.

KONTRGERİLLA ÖLDÜRDÜ

Anter, 20 Eylül 1992'de Kültür-Sanat Festivali için bulunduğu Diyarbakır'da devlet kararı doğrultusunda uğradığı kontrgerilla saldırısında sol bacağına iki, kalbi ve kafasına birer kurşun sıkılarak öldürüldü. Anter'e yapılan suikast daha sonra eski JİTEM üyesi Abdülkadir Aygan tarafından itiraf edildi. Aygan, Anter'in, kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından öldürüldüğünü söyledi.