Musa Anter davası zamanaşımı nedeniyle düşürüldü

Musa Anter davası zamanaşımı nedeniyle düşürüldü

Mahkemenin 15 Eylül’de ertelediği davanın zamanaşımı 20 Eylül’de doldu.

Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter’in cinayetine ilişkin dava, 20 Eylül 2022 tarihinde 30 yıllık zamanaşımının dolması gerekçesiyle düşürüldü. Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Eylül tarihindeki son duruşmada bir karar vermekten kaçınarak davayı 21 Eylül’e ertelemişti.

Anter, 20 Eylül 1992 tarihinde bir kültür-sanat festivaline katılmak için gittiği Diyarbakır’da öldürülmüştü. Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) tarafından işlendiği öne sürülen cinayete ilişkin yürütülen soruşturma ve kovuşturmaların ardından “faillerin bulunamadığı” açıklanmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi “yaşam hakkının ihlal edildiği ve cinayet hakkında yeterli soruşturma yürütülmediği” gerekçesiyle mahkûm ettiği dosya, JİTEM ana davasıyla birleştirilmişti.

DURUŞMA ERTELENMİŞTİ

Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 30 yıllık zamanaşımı 20 Eylül’de dolan davanın 15 Eylül tarihinde görülen duruşmasında karar açıklamamış ve davayı 21 Eylül tarihine ertelemişti. Davanın duruşması, zamanaşımı süresinin dolmasından bir gün sonra Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

‘İNSANLIĞA KARŞI SUÇ’ TALEBİ YİNELENDİ

ANKA’nın haberine göre, İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bu davanın insanlığa karşı suç kapsamında olması ve zaman aşımına uğramaması gerektiği yönündeki taleplerini yineledi.

Türkdoğan, aynı zamanda yurtdışında bulunan sanık Abdülkadir Aygan’ın ifadesinin istinabe yöntemiyle alınamamasında sorumluluğu bulunan Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı personeli hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

DOSYA ‘ZAMANAŞIMI’ GEREKÇESİYLE KAPANDI

Savcı, davanın zaman aşımı sınırını geçmesi nedeniyle düşmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti, savcılık mütalaası doğrultusunda karar vererek davayı düşürdü. Böylece 30 yıl önce işlenen cinayete ilişkin yargılama dosyası kapanmış oldu.