Murat Market’te neler oluyor: 3 personel salgına yakalandı, yine de karantina uygulanmadı

Murat Market’te neler oluyor: 3 personel salgına yakalandı, yine de karantina uygulanmadı

Siirt'te koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden market emekçisinin oğlu Uğur Yolbaş ve babasının testi pozitif çıkan bir yurttaş İleri'ye konuştu. Siirt'teki birçok vakanın Murat Market'in karantinaya alınmaması sebebiyle olduğunu söyleyen vatandaşlar, market sahibinin ise AKP'ye yakın olduğunu belirtti.

Sercan C. Güler- @Sercancguler

 

Siirt’te yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybeden Abdülbaki Yolbaş'ın oğlu Uğur Yolbaş, babası yeni tip koronavirüs salgınına yakalanmadan önce 3 personelde koronavirüs tespit edildiğini ancak marketin karantina altına alınmadığını söyledi. Babası koronavirüse yakalanan başka bir yurttaş ise, birçok pozitif vakanın görüldüğü marketin sahibinin iktidar ile ilişkileri sayesinde marketin kapatılmasını geciktirdiğini iddia etti.

Belirtileri göstermeye başladığı 11 Mayıs 2020 tarihine kadar Siirt'te Murat Market'te servis şoförlüğü yapmaya devam eden Abdülbaki Yolbaş, 12 Mayıs 2020 tarihinde haftalık iznine çıktıktan sonra, 15 Mayıs tarihinde hastalığının ağırlaşmasının ardından ailesinin uyarılarıyla hastaneye başvurdu. 16 Mayıs 2020 tarihinde koronavirüs testi pozitif çıkan Abdülbaki Yolbaş, 18 Mayıs tarihinde yoğun bakıma alındı. Yolbaş, 26 Mayıs tarihinde ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Abdülbaki Yolbaş'ın oğlu Uğur Yolbaş, babasının vefatının ardından İleri Haber'e konuştu.

’11 MAYIS’A KADAR SERVİS ŞOFÖRLÜĞÜ YAPMAYA DEVAM ETTİ’

Abdülbaki Yolbaş'ın Covid-19 belirtilerini göstermeye başladığı 11 Mayıs 2020 tarihine kadar servis şoförlüğü yapmaya devam ettiğini belirten oğlu Uğur Yolbaş, "12-13-14 Mayıs'ta evdeydi. Zaten 15'inde hastaneye götürdük. Evdeki ilaçlarıyla geçeceğini düşünüp gitmedi hastaneye. İkna etmeye çalıştık gitmedi. Sonra baktım düzeleceği yok 15'inde hastaneye götürdük. Muhtemelen daha önce kapmıştı, ayın 11'inden itibaren belirtileri göstermeye başladı. 12'sinde daha çok gribe yakalanır gibi oldu. 14'ünde biraz daha ağırlaşınca 'tamam' dedi. Hastaneye gitmeye öyle ikna ettim” şeklinde konuştu.

'MARKETTE TESTİ POZİTİF ÇIKAN PERSONELLERİ BABAM TAŞIDI'

Markette babasından önce 3 pozitif koronavirüs vakası olduğunu söyleyen Uğur Yolbaş, koronavirüs testi pozitif çıkan diğer çalışanların taşımacılığını da babasının yaptığını ifade ederek, "Testi pozitif çıkan personellerden birini eve götürürken, bu kişi babamın yanına oturmuş. Babam oturmaması için uyarmış fakat bu kişi aldırış etmemiş. Öksürüyormuş, muhtemelen benim babam da o şekilde kapmış zaten. Eğer market, ilk pozitif vakada, tespit edildiği anda kapatılsaydı, zaten babam yakalanmayacaktı" dedi.

Yolbaş ayrıca "Hadi babam salgına yakalandı diyelim, bütün marketin personeline neden test yapılmıyor?" diyerek isyan etti.

‘PERSONELE OLAYIN GİZLENMESİ TEMBİH EDİLDİ’

Markette 3 çalışanın Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından personele olayın gizlenmesinin tembih edildiğini söyleyen Uğur Yolbaş, "3 personelde pozitif vaka çıkınca tüm çalışanlara seslerini çıkartmamaları tembih edilmiş market tarafından. Marketin yoğunluğu azalacak, gelen giden olmayacak, bayramda zaten kapatacağız denilmiş" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Babam bu durumu bize söylemedi. Amcamla konuşmuş bu durumu. ‘Bize kimseye söylemeyin diye tembih edildi’ demiş. 3 pozitif vakadan sonra kapatılsaydı ne babama bulaşacaktı ne de başka insanlara yayılacaktı. Bayram arifesinde de hiçbir şekilde sosyal mesafe kurallarına uyulmadı."

'KARANTİNA İÇİN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI BEKLEDİLER'

Marketin yalnızca 7 gün karantina altına alındığını söyleyen Uğur Yolbaş, süreci şöyle anlattı:

“Babam 12 Mayıs'tan sonra işe gitmedi, zaten kendi izni vardı. 15 Mayıs'ta yatırdık hastaneye. Babamdan sonra da birçok pozitif vaka çıktı, 10'a yakın. Market yine de kapatılmadı. Bayram arifesi yoğunluğundan dolayı kapatmadılar. Sırf üç kuruş daha fazla para kazanmak için. Ta ki 24 Mayıs tarihine kadar. O gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Üç kuruş daha fazla para kazanmak için sokağa çıkma yasağını beklediler.

Eğer daha öncesinde, pozitif vakalar ortaya çıktığında kapatılsaydı bu durum başımıza gelmeyecekti. Bir sürü insan gidip oradan alışveriş yapıp virüse yakalandı. Şu an Kurtalan'da bile sırf Murat Market'e gelip alışveriş yaptığı için 2 apartman karantina altında.”

'SİİRT İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ YALAN SÖYLÜYOR'

Abdülbaki Yolbaşkoronavirüs nedeniyle hayatını kaybettikten sonra olayın duyulmasıyla bir açıklama yayınlayan Siirt İl Sağlığı Müdürlüğü'nün yalan ifadeler kullandığını anlatan Uğur Yolbaş, "Siirt İl Sağlık Müdürlüğü babama ilişkin 'personel ile temas halinde olmamış', 'bir aydır servise çıkmamış' gibi yalan yanlış ifadelerde bulunuyor. Babam 11 Mayıs 2020 tarihine kadar çalışıyordu. Servislere ve siparişlere çıkıyordu. Bütün personelin dağıtımını, hepsini kendisi yapıyordu" ifadelerini kullandı.

Yolbaş şunları kaydetti:

"Günde yalnızca 2 adet telsiz maske veriliyordu. Telsiz maskelerin de zaten hiçbir koruyuculuğu yok. Tüm mesai saati boyunca ne kadar yetebilir 2 maske? Babam sabah saat 10'da gider gece saat 11'e kadar çalışırdı."

'PERSONEL İŞLERİNİ KAYBETME KORKUSUYLA KONUŞAMIYOR'

10 Mayıs'tan sonra karantina altına alınan mahallelerin Murat Market'e alışverişe giden kişilerle alakalı olduğunu söyleyen Yolbaş, "Şu an oturduğumuz apartman karantina altına alındı. Kurtalan'da da Tekel Mahallesi'nde de bir apartman karantina altına alındı. Onun dışında birkaç yer daha var. Siirt'te 10 Mayıs'tan sonra karantina altına alınan mahallelerin hepsi marketteki pozitif vakalar nedeniyle karantina altına alındı. Şu an market kaynaklı birçok vaka var. Şu an 15-20 market personeli evde tedavi görüyor, hepsi pozitif vaka. İşlerinden olacakları için seslerini çıkartamıyorlar" dedi.

'BABAMIN TESTİ POZİTİF ÇIKTI, DİĞER AİLE BİREYLERİNE TEST YAPILMADI'

Ailesi Siirt'te yaşayan ve adını vermek istemeyen bir yurttaş ise, ailesindeki koronavirüs vakalarını dün öğrendiğini ve şaşırdığını söyleyerek, "Ben İstanbul'da yaşıyorum. Siirt'e gitmedim babamın kronik rahatsızlığı olduğu için. Ta iki ay öncesinden beri babamı riske atıp gitmedim. Ablam hemşire, o arkadaşında kalıyor ve eve gitmiyordu. Babamı sordum özellikle 'Çıkmış mı dışarı' diye, bu süreç başladığından beri 3 kere hava almaya çıkmış" ifadelerini kullandı.

Babasının koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine diğer aile bireylerine herhangi bir test yapılmadığını belirten yurttaş, "Sadece 'Evden çıkmayın' denilmiş. Çıksalar bile herhangi bir kontrol de yok. Beni şu şaşırttı: Babam bu kadar önlem almasına rağmen virüs kaptıysa Siirt'teki durum özellikle dikkat edilmesi gereken bir hale gelmiştir diye düşünüyorum" diyerek Siirt'teki salgına ilişkin durum hakkında endişelerini bildirdi.

'MARKET SAHİBİ AKP’NİN DESTEĞİNİ ALARAK SÜRECİ GECİKTİRDİ'

Market sahibinin AKP'li olduğunu ve iktidarla ilişkilerinin de iyi olduğunu iddia eden Siirtli yurttaş, "Market sahibi, marketteki personelde koronavirüs vakaları çıkmasına rağmen belli çevrelerin desteğini alarak kapatılma sürecini bayramdan sonrasına erteledi. Bayramdan önce alışveriş bayağı bir yoğun oluyor o markette. Devlet yöneticilerinin arkasında olduğunu bildiği için, AKP aracılığıyla bu süreci gayet kolay bir şekilde istediği gibi sürdürmüş" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani o marketin olduğu arazi bile devletin arazisi. Vakıf arazisi. Şu anki değeri milyonlarama şu an ne kadar kira veriyor kim bilir... Devletle arası çok iyi bir market sahibi var ortada. Market sahibinin 'İstediğimi yaparım' düşüncesiyle bu durum ortaya çıkmış."

NE OLMUŞTU?

Siirt'in en büyük marketlerinden olan Murat Market, 2019 yılındaki 29. kuruluş yıl dönümü kutlamasını AKP Siirt Milletvekili Osman Ören'in katılımıyla gerçekleştirmişti.