Munzur'a yapılmak istenen tüm HES projeleri iptal edildi

Munzur'a yapılmak istenen tüm HES projeleri iptal edildi

Munzur Milli Parkı üzerine yapılmak istenen tüm baraj ve HES projeleri, mahkeme kararıyla iptal edildi. 'Munzur Özgür Aksın' Meclisi adına yapılan açıklamada bu kararın birçok yönüyle ilk olduğu vurgulandı.

Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin Munzur Millî Parkı’nda yapılması planlanan tüm baraj ve HES Projeleri ile 2003 yılında işletmeye alınan Mercan HES Projesi’ni iptal etti.

'Munzur Özgür Aksın' Meclisi, Ana Fatma Ziyaretgahı’nda konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Meclis adına açıklamayı yapan Av. Barış Yıldırım, 2011 yılından beri devam eden dava hakkında bilgi vererek, kararın birçok yönüyle ilk niteliğinde olduğunu söyledi.

PİRHA'nın haberine göre, Yıldırım açıklamasında şunları kaydetti:

“Neticeten açtığımız dava 10/10/2013 tarihinde Ankara 3. İdare Mahkemesi’nce Üniversite raporları baz alınarak red edilmişti. Red kararının bozulması amacıyla yaptığımız temyiz başvurusunu inceleyen Danıştay 10. Dairesi’nce 06/11/2014 tarihinde Ankara 3. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmişti. Bozma kararında tüm Projelerin birlikte Çevresel Etki Değerlendirilmesi sürecine tabi tutulması gerektiği belirtilmişti. Müteakiben, Danıştay 10. Dairesi’nin Kararı’nın kaldırılması maksadıyla davalı (Mülga) Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş. ile Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş.’nin yaptığı Karar Düzeltme başvurusu Danıştay tarafından reddedilmişti. Davalı taraf ile HES şirketleri Munzur Vadisi Millî Parkı’ndaki tüm Baraj ve HES Projeleri’nin ÇED’den muaf bulunduğunu aksi halde ise tüm Projeler için tek ÇED süreci işletilemeyeceğini iddia etmekteydiler.

Millî Parklar Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca Millî Park olarak ilan edilen sahalarda Baraj ve HES dahil tesis inşasının ön şartı Bakanlığın iznidir. Karar Millî Parklar ve Planlama Mevzuatı bakımından emsal niteliktedir. Zira, Millî Parklar Kanunu’nun 14. maddesi çerçevesinde bir Millî Parkta kamu yararı açısından tesis inşasına izin verilebilmesi için öncelikle Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci işletilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, Munzur Vadisi Millî Parkı’na projelendirilmiş Baraj ve HES’lere izin verilebilmesi için ayrı ayrı proje bazında değil tüm projeler için toptan bir ÇED süreci işletilmesi gerekliliği belirtmektedir. Karar bu yönüyle ilk niteliktedir.”

 

DAHA FAZLA