Munzur Gözeleri için açıklama yapanlara salgın bahanesiyle ceza

Munzur Gözeleri için açıklama yapanlara salgın bahanesiyle ceza

Munzur Gözeleri peyzaj projesine karşı, Ovacık’ta yapılan basın açıklamasına katılan ve aralarında Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Haydar Ben’in olduğu yurttaşlara "pandemi tedbirlerine uymamaktan" 3 bin 150 TL para cezası verildi.

Dersim'in Ovacık ilçesindeki Munzur Gözeleri'nde yapılan ve bölgede yaşayanlara bölge halkına ve sivil toplum kuruluşlarına danışılmadan hazırlanan peyzaj projesine karşı çıkan yurttaşlar, bölgede eylem ve açıklama yaparak seslerini duyurmak istemişti. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, bu kapsamda geçtiğimiz günlerde yapılan basın açıklamasına katılan yurttaşlara “1593 sayılı kanunun 282. maddesine göre alınan pandemi tedbirlerine uymamaktan” 3 bin 150 TL para cezası kesildi. 

'DAHA ÖNCE KAZDAĞLARI'NDA YAPTILAR'

20 kişinin üzerinde yurttaşa gönderilen ceza tebligatları ile ilgili konuşan Munzur Koruma Kurulu sözcüsü Hasan Şen, “Toplumsal muhalefetin önünü kesmek için para cezası kesiyorlar. Daha önce bunu Kazdağları’nda yaptılar. Şimdi de Dersim’de yapıyorlar. Değil 3 bin TL, 300 bin TL ceza kesseler de biz Munzur’u savunmaktan geri durmayız. Baskılar ve bu türden oyunlar gözelere sahip çıkmamıza engel olamayacaktır” dedi. 

'KESİLEN CEZANIN AMACINI BİLİYORUZ'

DEDEF Başkanı Ali Haydar Ben ise “Munzur Gözeleri’nde hayata geçirilmeye çalışılan projeye karşı toplumsal olarak geliştirdiğimiz anayasal demokratik tutumlarımızın önü cezalar ile sekteye uğratılmak isteniyor. Gerekçe olarak da pandemi kapsamında alınan önlemlere uymamamız gösterilmekte. Ancak bayram süresi boyunca sosyal mesafenin hiçe sayılarak, altyapısı olmayan kentimize binlerce insan denetimsiz bir şekilde giriş yapmıştır. Bu süreçte toplum sağlığını riske atan kurumlar, yetkililer sosyal mesafe ve maske kurallarına uymamıza rağmen ceza kesmişlerdir. Kesilen cezanın amacını gayet iyi biliyoruz. Munzur’da, Kazdağları’nda ve yaşamı savunan diğer alanlarda bizlere kesilen cezalar yaşam alanlarımızı savunmamızı engelleyemeyecek” diye konuştu. 

DAHA FAZLA