Mültecilere 'ırkçı emirler' listesi: 'Minnet et, benimse, çocuklarını buna göre yetiştir'

Mültecilere 'ırkçı emirler' listesi: 'Minnet et, benimse, çocuklarını buna göre yetiştir'

Irkçı partinin eyalet bakanı tarafından hazırlanan listenin ülkede tartışma yaratacağı düşünülürken, listede mülteciler için hazırlanan emirler ırkçılığa prototip oluşturacak cinsten.

Avusturya’da ırkçı Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) üyesi olan İlticadan Sorumlu Bakan Gottfried Waldhäusl mülteciler için ‘Göçün On Emri’ ismiyle bir liste hazırladı.

Welt gazetesinin haberine göre Waldhäusl’ın imzasını taşıyan liste, ülkede tartışma yaratacağa benziyor. Listede yer alan maddeler arasında Almanca öğrenmek, Avusturya yasalarına bağlı kalmak, ‘Avusturya değerlerini’ benimsemek ve çocuklarını buna göre yetiştirmek, Avusturya’ya minnet göstermek gibi emirler bulunuyor.

MÜLTECİ ÇOCUKLARA ‘KÖTÜ NAMLI BAŞ BELALARI’ DEMİŞTİ

Göç politikası konusundaki tutucu tavrıyla bilinen Waldhäusl, Kasım 2018’de Çekya sınırındaki Drasenhofen’de, reşit olmayan yaştaki çocuk mülteciler için bir mülteci merkezi kurdurmuştu. Waldhäusl, söz konusu merkezde kalacak çocuklara ilişkin “kötü namlı baş belaları” tabirini kullanmıştı. Büyük eleştirilere maruz kalan merkez, sonradan kapatılmıştı.

HALKIN YÜZDE 43’Ü AŞIRI SAĞ TEHDİDİNDEN KORKUYOR

Öte yandan, Avrupa’da 8 ülkede yapılan anket, katılımcıların yüzde 43’ünün kıta genelinde aşırı sağın yükselişini tehdit olarak algıladığını ortaya koydu. Kamuoyu araştırma kuruluşu YouGov, Almanya, Fransa, Belçika, İspanya, İtalya, Polonya, İsveç ve Macaristan’da yaklaşık 8 bin kişiyle anket gerçekleştirdi.

Anket, AB vatandaşlarının yüzde 43’ünün, aşırı sağın birlik genelinde yükselişini tehdit olarak algıladığını ortaya çıkardı. Aşırı sağın yükselişine ilişkin tehdit algısının en yüksek olduğu ülke Almanya (yüzde 56) olarak ön plana çıkarken, Almanya’yı İsveç (yüzde 48) ve İspanya (yüzde 45) takip etti.