Mülteci dayanışma derneklerine polis baskını

Mülteci dayanışma derneklerine polis baskını

Mültecilerle dayanışma amacıyla kurulan dernekler “hakkınızda ihbar var” denilerek basılıyor.

İzmir’de bulunan ve güvenlik gerekçesiyle isimlerinin saklı tutulmasını isteyen mültecilerle dayanışma içinde olan bazı dernekler, son zamanlarda “Hakkınızda ihbar var” denilerek polis baskınına maruz kaldıklarını anlattı. Dernek yöneticileri ve gönüllüleri tarafından verilen bilgilere göre, yaptıkları tüm faaliyetler polis gözetimine alındı. Mültecilerle yürüttükleri her faaliyetin baskına uğradığını anlatan dernek temsilcileri, attıkları her adımın takip edilmeye başlandığını söyledi.  

‘HERHANGİ BİR SİYASİ KURUMLA BAĞINIZ VAR MI?’

Derneklerin çalışmalarının adım adım takip eden emniyet, yardımların dağıtıldığı bölgelere de giderek, dernek üyelerini, çalışanlarını ve gönüllülerini Genel Bilgi Taramasından (GBT) geçirdiği kaydedildi. Derneklerin, dernekler masasına kayıtlı olup olmadığı yönünde belge isteyen polis, sorun olmaması halinde ise yardım çalışmalarındaki amacın ne olduğu yönünde sorular yönelttiği ifade edildi. Neden mültecilerle ilgilendikleri yönünde sorguya maruz kalan gönüllüler, devamla yardımları nereden temin ettikleri, herhangi bir siyasi kurumla bağlantıları olup olmadığı gibi sorularla baskılandıklarını söyledi.

‘DAYANIŞMA BİTER’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre yardım için valilikten izin belgesi isteyen polis, derneklerin kuruluş amaçlarının dayanışma olduğu belirtilmesine rağmen “ihbar var” diyerek takipte bulunuyor. Suriyeli mültecilerle dayanışma gösteren kurumların engellenerek mültecilerin ülkelerine geri dönmeye zorlandığını iddia eden dernek temsilcileri, şimdiye kadar yaptıkları çalışmaların bizzat resmi kurumlar tarafından takdirle karşılandığını da sözlerine ekledi. Dernek temsilcileri, bu uygulamanın devam etmesi halinde dayanışma faaliyetlerinin biteceğini kaydetti.