Mühlet doldu, haklar ödenmedi: Kayı İnşaat işçileri direniş için yine İstanbul'a geliyor!

Mühlet doldu, haklar ödenmedi: Kayı İnşaat işçileri direniş için yine İstanbul'a geliyor!

16 Nisan’da sona erecek 3 aylık mühletinin sonunda, konkordato süreci devam edecek ya da şirket iflasa gidecek. Bunun üzerine İnşaat-Sen’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, direnişin yeniden İstanbul’a taşınacağı belirtildi.

İleri Haber

Hakları ödenmediği için daha önce patronun ofisi önünde direnen Kayı İnşaat işçileri, şirketin ilan ettiği konkordatonun geçici 3 aylık mühletinde de haklarının ödenmemesi üzerine bir kez daha İstanbul’a geliyor. İnşaat Sen’den yapılan açıklamada, “Alacaklı bankaların ellerini ovuşturduğunu, şirket üzerindeki mülklerin satışını heyecanla beklediğini biliyoruz. Ya konkordato ya iflas: Bankalar geriye çekilecek, her koşulda önce işçilerin alacakları ödenecek” denildi.

Kayı İnşaat'ın Cezayir'deki Bechar Askeri Hastane, Cite Financiere, Oran Askeri Konaklama ve Ouargla Askeri Hastane şantiyelerinde çalışan işçilerin 2 yıllık maaşlarının ödenmediği ortaya çıkmıştı. Patron Coşkun Yılmaz’ın işçileri bir yıldır oyaladığı, işçilerin 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptığı, dava açtığı, yüzlerce kez patronlarla görüştüğü ancak buna rağmen verilen tek cevabın, “Bekleyin” olduğu ifade edilmişti.

İşçiler bunun üzerine İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) öncülüğünde Coşkun Yılmaz’ın ofisi önünde direnişe başlamış ve haklarının ödenmesini talep etmişti. İşçilerin direnişi üzerine şirket konkordato ilan etmek zorunda kalmıştı. Bu arada patron Coşkun Yılmaz'ın sermayesini Antep Şehir Hastanesi hisselerine yatırdığı ortaya çıkmıştı.

BAKANLIK SÖZ VERMİŞTİ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Coşkun Yılmaz'ın Antep Şehir Hastanesi hisseleri üzerinden Kayı İnşaat işçilerinin hak edişlerini ödeyeceğini ve konuyu en üst düzeyde takip edeceklerinin sözünü vermişti.

MÜHLET BİTTİ, İŞÇİLERİN HAKLARI ÖDENMEDİ

Konkordato sürecinde beklenilen satışlar gerçekleşmeyince işçilerin hakları da ödenmedi. 16 Nisan’da sona erecek 3 aylık mühletinin sonunda, konkordato süreci devam edecek ya da şirket iflasa gidecek.

İŞÇİLER YİNE İSTANBUL’A GELİYOR

İnşaat-Sen’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, direnişin yeniden İstanbul’a taşınacağı belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Kurtarılamayan şirketlerin sorumlusu işçiler değildir. Ancak bugüne kadar o şirketlerin tüm ticari faaliyetlerini izleyen devlet, işçi alacaklarının ödenmesinden sorumludur. Bu yüzden konkordato sürse de iflas da olsa işçi alacakları devletin garantisi altında olmalıdır.

Mücadelemizi bir adım daha ileriye taşımak için Kayı İnşaat işçileri yeniden İstanbul’a geliyor.

- 14 Nisan Çarşamba günü sendika ve işçilerden oluşan temsilci heyetimiz Ankara’da Dışişleri Bakanlığı ile somut bir yol haritasının oluşturulması için gerekli görüşmeleri gerçekleştirecek.

- 15 Nisan Perşembe günü 12.00’da Kadıköy Eminönü İskelesi önünde buluşarak “Bankalar geriye, öncelik işçilere” diyerek eylemde olacağız.

- 16 Nisan Cuma günü 12.30’da Kartal Anadolu Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştireceğiz. Ardından saat 14.00’te 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülecek olan konkordato davasında tek haklı taraf olarak bulunacağız.

En başından beri dediğimiz gibi bu mücadele tüm işçilerin mücadelesidir. Kazandığımız her şey, tüm işçi sınıfı adına olacak. İnşaat-Sen olarak yürüttüğümüz bu örgütlü mücadelenin, işçilere dayatılan çözümsüz hukuk yollarını aşacağına inanıyoruz.

Biz omuz omuza bir yola çıktık. O koca yapıları sabırla inşa ettik. Şimdi mücadelemizi sabırla, umutla ve dirençle sürdürmeye devam edeceğiz.

Alacaklı bankaların ellerini ovuşturduğunu, şirket üzerindeki mülklerin satışını heyecanla beklediğini biliyoruz. Ya konkordato ya iflas: Bankalar geriye çekilecek, her koşulda önce işçilerin alacakları ödenecek.