Muhalefetten erken seçim tepkisi: İttifak alarm verdi, bu bir imdat çağrısı

Muhalefetten erken seçim tepkisi: İttifak alarm verdi, bu bir imdat çağrısı

Bahçeli’nin erken seçim çağrısına muhalefet temsilcilerinden yanıt gecikmedi. İleri’ye konuşan HDP’li Kürkçü “Cumhur İttifakı alarm veriyor” derken, TKP Genel Başkanı Baş, “Toplumsal basınç oluşturmalıyız" diyerek acil bir eylem planı önerdi. Seçimlere gireceklerini açıklayan İYİ Parti Sözcüsü Çıray, erken seçim çağrısına ilişkin “Bahçeli rolünü oynadı” ifadelerini kullanırken, CHP’li Aksünger ise “Erken seçim olasılığı yüksek” açıklamasını yaptı.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

2019 seçimleri için oluşturulan 'Cumhur İttifakı’nın MHP kanadından bugün erken seçim çağrısı geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Grup Toplantısında “Ya Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimini 3 Kasım 2019'da beklenecek, ya da milli mecburiyetle ortaya çıkan gerekçelerden dolayı seçimler erkene çekilecek” derken, bu çağrıya AKP cephesinden jet hızıyla yanıt geldi. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, mutabakat ortağı Bahçeli’nin aslında sürpriz olmayan erken seçim talebine 'değerlendirileceği' karşılığını verdi.

Bu açıklamaların ardından konuya ilişkin ulaştığımız muhalefet temsilcileri ise Saray İttifakı’nın alarm verdiği görüşünde. İleri’ye konuşan HDP’li Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray ve TKP Genel Başkanı Erkan Baş, Bahçeli’nin erken seçim çağrısının ne anlama geldiğini, seçim sisteminde yapılan değişikliklerin önümüzdeki seçimlerde uygulanıp uygulanamayacağını değerlendirdi.

‘KAN KAYBI’

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, erken seçim çıkışını bir ‘imdat çağrısı’ olarak kodladı. İttifakın topallamaya başladığını belirten Kürkçü şunları söyledi: “HDP olarak, özellikle bu yılbaşından beri erken seçim gündemde olduğu için hazır olacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama buradaki asıl not edilmesi gereken şey; bu çağrı, Cumhur ittifakının, özellikle MHP ayağının topallamaya başladığı, aşırı kan kaybı dolayısıyla alarm vermesiyle ilgili.”

‘CUMHUR İTTİFAKININ İMDAT ÇAĞRISI’

“Zaten Erdoğan’ın Bahçeli’nin konuşmasından hemen sonra devamlı 2019’u vurgulayarak konuşmaya başlaması bu açıdan önemli” diyen Kürkçü şöyle sürdürdü sözlerini: “Seçimlerin ne zaman olacağı ister istemez çoğunluk tarafından kararlaştırılacak ancak bize göre Anayasal zamanında yapılması daha yerinde olur. Ancak erken seçim olursa da biz buna çoktan hazırız. Bu durum Cumhur ittifakının bir zaaf çağrısı, bir imdat işareti, çaresizlik belirtisi olarak okuyabiliriz. Bunu Bahçeli’nin zorladığını söyleyebiliriz.”

‘BU ÇAĞRI PANİĞİN İŞARETİ’

Erken seçim çıkışına ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Erkan Baş da, “Bahçeli’nin çağrısı, iktidar ve etrafında oluşan ittifakın uzun süredir gözlenen paniğinin ilk somut ifadelerinden birisi” dedi.

TKP: HALKIN EYLEM PLANI İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ

“Bu çağrı aynı zamanda Bahçeli’nin Saray iktidarının her sıkışmasında oynadığı rolün bir uzantısı gibi, ilk işaretler AKP ile zaten anlaşmış olarak bu çağrıyı yaptığını gösteriyor” diyen Baş, ilericiler ve devrimciler açısında ise endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek acil olarak şöyle bir eylem programı önerdi:

“Biz ülkemizi bu iktidardan öyle veya böyle mutlaka kurtaracağız. Seçimler bunun için bir vesile olabilir. Fakat ilk yapılması gereken, eğer bir seçim olacaksa bu seçimlerin iktidarın daha önce çokça örneğini gördüğümüz hırsızlık vb. yöntemlerle gasp etmesini engellemek üzere gerekli önlemleri almaktır. Öncelikle ve acilen bu konuda somut adımlar atmalı, aynı zamanda iktidarın gerekli düzenlemeleri yapmasını sağlayacak bir toplumsal basınç örgütlemeliyiz.”

ERKAN BAŞ: GÖREVİMİZ ALTERNATİF OLMAK

“Seçimlerde emekçi halkın düzen partilerine ve adaylarına mahkum olmasına izin veremeyiz” diyen Baş, şu çağrıyı yaptı: “Tüm ilerici, devrimci cumhuriyet güçlerinin, laiklikten ve özgürlükten yana yurtsever güçlerin halkın taleplerinin sözcülüğünü üstlendiği bir alternatif geliştirmek görevi omuzlarımıza yüklenmiş durumdadır.”

İYİ PARTİ: KESİNLİKLE SEÇİMLERE GİRİYORUZ

İleri’ye Bahçeli’nin erken seçim açıklamasını değerlendiren İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray, “Seçimlere giriyor musunuz?” sorumuza “Kesinlikle giriyoruz” yanıtını verdi.

‘BAHÇELİ ROLÜNÜ YERİNE GETİRDİ, BU DANIŞIKLI DÖVÜŞ’

Bahçeli’nin kendisine düşen rolü yerine getirdiğini söyleyen Çıray, “Bu danışıklı dövüş bir açıklama” dedi.

‘KAÇIYORLAR’

“Seçim millete gitmektir” diyen Çıray şunları söyledi: “Bunun böyle olmasının hiçbir mahsuru yok. Bunlar Türkiye’yi artık taşıyamıyorlar çünkü. Bu yıl ödemeleri gereken 185 milyar dolar dış borç var. Finanse edemeyecekleri boyutlara ulaşan bir dış borç var. İşsizlik aldı başını gidiyor, fakir fukara unutuldu. Baktılar ki bekledikçe işler daha kötü olacak. Fırat’ın doğusuna da gidemezler. Afrin konusunun da kendi siyasi propagandaları açısından bekledikleri etkileri yaratmadığını gördüler alelacele seçime gidiyorlar. ‘Zararın neresinden dönsek kardır’ düşüncesiyle kaçıyorlar.”

CHP: ERKEN SEÇİM OLASILIĞI YÜKSEK

MHP’nin açıklamasının AKP’den bağımsız olamayacağını vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger de, “AKP bunun devamlı olarak olmayacağını iddia edip, MHP’den gelen açıklamanın üzerine bir vesileyle ‘şartlar’ deyip ortaya koymaya çalışacak” dedi.

“Bu şartlarda erken seçim olasılığı çok yüksek” diyen Aksünger, bu yönde bir kararın alınacağını söyledi.

‘SEÇİM SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER UYGULANACAK’

Seçim sistemindeki değişikliklerin önümüzdeki seçimlerde uygulanıp uygulanamayacağı sorusunu da yanıtlayan Aksünger, “Uygulanabilir, yaparlar” dedi.

‘MHP BARAJI GEÇEMEZ’

“Her şey zamanında yapılacak diyenler kendilerine bahane yaratacak. Özellikle hükümet tarafından” diyen CHP’li Aksünger AKP ve MHP açısından son gelişmeleri şöyle yorumladı: “Çok kendilerine güvendiklerini düşünmüyorum. Aslında bir tereddüt var. Bence MHP önümüzdeki sürecin ne getireceğini çok bilemiyor. Bu yapılan seçim sisteminin hazır hallerinde böyle bir done varken bundan faydalanıp, barajı otomatik kaldırmış olma ihtimali olarak görüyorlar bunu şu anda. Yoksa MHP’nin barajı geçemeyeceği kesin. Bunu bir fırsat olarak görüyorlar. Erken seçim açıklamasını AKP kurmaylarına danışmadan konuşmadan yaptıklarını düşünmüyorum. Mutlaka istişare etmişlerdir.”