Muhalefetten enflasyon verilerine tepki

Muhalefetten enflasyon verilerine tepki

TÜİK, "Tüketici Fiyat Endeksi, Ağustos 2019" bültenini açıklarken, muhalefetten sayıların gerçeği yansıtmadığı yönünde itiraz geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); "Tüketici Fiyat Endeksi, Ağustos 2019" bültenini açıkladı. Buna göre enflasyon (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,86 arttı.

Bianet'in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Damat Berat Albayrak sosyal medya hesabından açıklama yaparak “Ağustos ayında TÜFE, ÜFE ve çekirdek enflasyonda önemli düşüş kaydettik. Enflasyonla mücadele ve sağlıklı büyüme öncelikli politikalarımız ile tüm alanlarda yıl sonu hedeflerimizi yakalayacağız” dedi.

Bunun üzerine muhalefetten, bu oranların gerçeği yansıtmadığı yönünde itiraz geldi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, gıdadaki enflasyonu yıllık olarak İTO’nun yüzde 22,55, Türk-İş’in yüzde 22.19 olarak tespit etmesine rağmen TÜİK’in yüzde 17.22 olarak açıkladığını söyledi. Erdoğdu, “Ülkede fiyatlar artarken enflasyon düşüyor” dedi. 

HDP Milletvekili Garo Paylan da sosyal medyadan “Doğalgaza, çaya, sigaraya, elektriğe fahiş zamların yağdığı ağustos ayının enflasyonu TÜİK’e göre  %0,86 imiş. TÜİK’in rakamlarını damat bey belirliyor.  Yalnızca doğalgaza bir yılda %53,98 zam geldi.   Damat beye göre yıllık enflasyon %15. Yemeyelim” paylaşımını yaptı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez’in sosyal medyadan yaptığı yorumda “Ağustos ayında enflasyon TÜFE'de %0,86 arttı, Yİ-ÜFE'de %0,59 azaldı. Böylece 12 aylık TÜFE %15,01'e Yİ-ÜFE de %13,45'e gerilemiş oldu. İstanbul'da İTO Ücretliler Geçinme Endeksinin (perakende fiyatlar) %2,53 arttığı Ağustos ayında TÜFE'nin %0,86 artması oldukça tuhaf” ifadelerine yer verdi. 

DAHA FAZLA