Muhalefete ait belediyeleri bekleyen tehlike: Bütünşehir

Muhalefete ait belediyeleri bekleyen tehlike: Bütünşehir

Yerel yönetimlerde yeni düzenlemeyle birçok il “Bütünşehir” sayılacak ve belediye başkanlarının il genelinde yetkileri artırılacak.

Yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması için AKP Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya başkanlığında çalışan komisyonun taslak raporunu tamamladığı, buna göre tüm illerin “Bütünşehir” sayılacağı ve belediye başkanlarının il genelinde yetkilerinin artırılacağı belirtildi.

BirGün'ün haberine göre, 24 Haziran seçimlerinin ardından sırada yerel yönetimlerin yapılandırılması bulunuyor. Seçimlere ilişkin düzenlemelerin bir yıl önceden yapılması yönündeki Anayasal zorunluluk nedeniyle taslak Mart ayında bitti ancak MHP'nin itirazı üzerine askıya alındı.

AKP VE MHP ARASINDA TARTIŞMALARA YOL AÇTI

İddiaya göre il, ilçe yönetimlerini yeniden oluşturan, belde sistemini tamamen kaldıran ve bütünşehir uygulamasını Türkiye geneline yaygınlaştıran düzenleme AKP ile MHP arasında tartışmalara yol açtı.

İl belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasında yaşanan “Yetki karmaşası” gerekçe gösterilerek 30 büyükşehir dışındaki 51 ilin “Bütünşehir” olmasına MHP “daha kapsamlı bir çalışma yapılmalı” diyerek onay vermedi.

“BELEDİYELERİN SINIRLARI İLİN MÜLKİ SINIRLARINA KADAR GENİŞLETİLECEK”

24 Haziran sonrası yeni sistemi anlatan resmi belgelerde yeni yerel yönetim modeliyle ilgili olarak yer alan "Mevcut yetkileri genel olarak devam edecek olmakla birlikte, yerel yönetimlerin yetkileri, yerel ihtiyaçların çeşitlenmesi, hizmetin gereklilikleri, yerinden ve etkin hizmet sağlanabilmesi için kamu yararına genişletilmesi yönünde adımlara ihtiyaç duyulabilir" ifadeleri yer aldı.