Muğla'daki fahiş ulaşım zammına öğrencilerden tepki!

Muğla'daki fahiş ulaşım zammına öğrencilerden tepki!

Muğla'da toplu ulaşıma yapılan fahiş zamlara tepkiler büyüyor. Zamlara ilişkin konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri, "Burada öğrenci olmayı bırakın, yaşamayı başaramıyoruz" şeklinde tepki gösterdi.

Şadi Erarslan - Muğla

Muğla'da, Özel Toplu Taşıma Esnafı ve Oda Başkanlıklarınca yapılan zam talebi kabul edilerek Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile toplu taşıma ücretlerine zam yapıldı. 

1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olan yeni tarifeye göre, kartlı binişte öğrenci 1.95 TL’den 2.35 TL’ye, kartlı sivil 2.55 TL’den 3.05 TL’ye, kartsız öğrenci 2.75 TL’den 4 TL’ye, kartsız sivil ise 3.25 TL’den 4 TL’ye yükseldi.

‘BU DURUMU KABULLENMEYECEĞİZ’

Sosyal medyada büyük bir tepki çeken zamları bir de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri ile konuştuk.

Çağdaş Türk Lehçeleri Ve Edebiyatları Öğrencisi Gökçe S.: Muğla Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler diğer üniversite olan illere kıyasla en yüksek kira, en yüksek yemek ücretlerini öderken şimdi de en yüksek ücreti toplu taşıma araçlarına vermemiz bekleniyor. Bu durumu kabullenemeyiz ve kabullenmeyeceğiz. Zaten birçok arkadaşımız geçim sıkıntısı yaşamakta ve durumunu idare etmek için saati 6 TL’ye çalışmaktadır. Bir kısmı ise maddi koşullardan ötürü okulu bırakmaktadır. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla’yı kucaklamayı seçim vaadi olarak söylemiş fakat öğrenciyi kucaklamamıştır. Biz öğrencilerin isteği ise zamların geri çekilmesidir. 

‘HEM OKUYUP, HEM ÇALIŞMAK DA ARTIK ÇÖZÜM OLMAKTAN ÇIKTI’

İktisat Öğrencisi Pınar K.: Biz öğrenciler zor şartlar altında okuyoruz. Ailemiz bizi zor şartlar altında okutuyor. Arabası olmayan otobüse binmesin, parası olmayan sokakta kalsın, yemek parası olmayan aç kalsın, çalışmak isteyen öğrencilerin emeği sömürülsün. Muğla’ da okuyorsanız eğer bunlar sık sık karşılaşabileceğiniz şeyler ve artık bir yerden sonra okumayı bırakıp geçinmek için çalışmaya başlıyorsunuz. Fakat bu da bizim için bir çözüm değil, çünkü 12 saat çalışıp 30-40 TL alıyoruz. Bugün de ulaşıma getirilen zamları gördük. Hem okuyup, hem çalışmak zorunda kalıyoruz ama bu da artık bir çözüm olmaktan çıktı. Yapılan zamların derhal geri çekilmesini talep ediyoruz.

‘ZAM KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ’

Aşçılık Öğrencisi Çelebi K.: Ülkemizin ekonomik anlamda çok zor zamanlar geçirdiği bir dönemden geçiyoruz. Bu dönem en çok emekçileri ve öğrencileri ağır etkiliyor. Öğrenciler zaten çok zor şartlarda yaşamını sürdürmeye çalışırken, birçoğu hem öğrencilik hem işçilik yapıyorken, ağır ev kiralarını nasıl ödeyeceklerini düşünürken üstüne birde şehir içi otobüslerine getirilen zam kesinlikle kabul edilemez, kabul etmeyeceğiz. Öğrenciler ülkenin aydınlık geleceğidir, umududur.

‘YAPILAN ZAMLAR ÖĞRENCİLERİ ÇIKMAZA SOKMUŞTUR’

Felsefe Öğrencisi Ali E.: Ülkemiz ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Özellikle hem okuyup, hem de çalışmak zorundaysanız, bunlardan birini tercih etmek zorunda kalıyorsunuz. Bugün Muğla’ da toplu taşıma araçlarına yeniden zam yapıldı. Muğla’ da öğrencilere gösterilen muamele ortadayken, ev sahipleri öğrencileri müşteri olarak görüyorken, yapılan zamlar tam anlamıyla öğrencileri çıkmaza sokmuştur. Muğla’ya okumaya gelen birçok öğrenci yüksek ev kiralarından kaynaklı okulu bırakmak zorunda kalıyor. Okumak isteyen ise geçinmek için çalışmak zorunda. Kötekli yerleşkesinde okuyan 30 bin öğrenciye, müşteri ve iş yerlerinde çalışacak eleman gözüyle bakılıyor. Öğrenciler Muğla’da 12 saat çalıştırılıp 30-40 TL ye mahkum ediliyor. Ev kiralarının yüksek olması, ulaşımın dört TL ye çıkarılması öğrencileri okumak yerine çalışmaya zorluyor. Hal böyle olunca buraya okumaya gelen arkadaşlarımız okumak yerine geçinmek için çalışmak zorunda kalıyor. Yapılan zamları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz geri çekilmesi için elimizden geleni yapacağız.

‘ONLARIN DA BAŞINA AYNISI GELECEK’

Felsefe Öğrencisi Uğur P.: Belediyecilik konusunda AKP'li belediyeleri aratmayan uygulamalar içerisine giren CHP belediyesi şunu bilsin ki aynı kaptan yemek yedikleri iktidar belediyelerinin başına ne geldiyse, onların başına da aynısı gelecek. Bu düzenin içerisinde yok olup gidecekler. Bizler öğrenciler olarak bu zamların karşısında durup sömürü düzenin çarkını mutlaka ama mutlaka parçalayacağız.

‘ÖĞRENCİ OLMAYI BIRAKIN, YAŞAMAYI BAŞARAMIYORUZ’

Okul Öncesi Öğretmenliği Öğrencisi Gamze B.: Muğla’da öğrenci olmanın zorluklarına ek olarak yapılan son düzenlemeyle bir yenisi daha dahil oldu. Toplu taşımaya yapılan zam ne öğrencinin, ne de çalışan bir vatandaşın karşılayabileceği cinsten değildir. Son bir senedir zaten kampüs içi ring servisi ve belediyenin otobüslerini kullanmayı ben ve çevremdeki öğrenci arkadaşlarım tercih etmiyoruz. Tercihten ziyade kullanamıyoruz. Belediyenin ve okul yönetiminin öğrenciyi desteklemesi gerektiği noktada taksiyle 5 kişi kampüse ulaşmak bile daha hesaplı hale geldi. Buna ek olarak otostopla ulaşımını sağlayan kitle de azımsanmayacak ölçüde. Devletin öğrenciye dayattığı zorluklarla mücadele ederken aynı zamanda Muğla halkının “otostopçu” algısıyla da mücadele ediyoruz. Kısaca burada öğrenci olmayı bırakın yaşamayı başaramıyoruz.

DAHA FAZLA