Muğla'da toplu taşımaya yapılan fahiş zam protesto edildi

Muğla'da toplu taşımaya yapılan fahiş zam protesto edildi

Muğla'da, toplu taşıma ücretlerine yapılan fahiş zamma karşı çıkan Muğla halkı basın açıklaması düzenleyerek "17 yıldır AKP hükümetinin antidemokratik uygulamalarına, zam ve zulme karşı olduk. Yerelde de yapılan yanlışlara karşı olacağız" dedi.

İleri Haber - Muğla

Muğla'da, toplu taşıma ücretlerine yapılan fahiş zamma karşı "Paramızın cebimizden alınmasına karşı kayıtsız kalmayalım" diyen Muğla halkı, Sınırsızlık Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.

Muğla'da Özel Toplu Taşıma Esnafı ve Oda Başkanlıkları tarafından yapılan zam talebi kabul edilerek UKOME kararı ile toplu taşıma ücretlerine zam yapıldımış; 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olan yeni tarifeye göre kartlı binişte öğrenci 1,95 TL’den 2,35 TL’ye, kartlı sivil 2,55 TL’den 3,05 TL’ye, kartsız öğrenci 2,75 TL’den 4 TL’ye, kartsız sivil ise 3,25 TL’den 4 TL’ye yükseltilmişti.

Muğla halkı tarafından yapılan basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

''BERABER YÖNETECEĞİZ' DİYENLER HALKIN TALEPLERİNE NEDEN KULAK TIKIYOR?'

"Türkiye’de ulaşımın  en pahalı il olduğu Muğla’da ulaşıma bir kez daha zam yapıldı. Ülkenin ekonomik anlamda zor zamanlar geçirdiği, ağır vergiler altında ezildiği bu dönemde, belediyenin yoksullukla mücadele etmesi gerekirken halkı daha da yoksullaştırıyor. Ulaşıma, suya, elektiriğe gelen zamlar akıl alır gibi değil. Muğla’da yaşayanlar 25 TL’ye şehir değiştirebiliyor fakat ilçe değiştiremiyor. Belediyenin genel zamları bahane ederek aldığı bu kararlar halkı aldatmaktan başka bir şey değildir. Aydın’dan Didim’e giden bir yolcu 100 kilometrelik yola 12 TL ödüyorken Muğla’dan Bodrum’a 100 kilometrelik yolu giden bir yolcu neden 28 TL ödüyor? Türkiyenin neresiyle karşılaştırılırsa karşılaştırırsın muğla halkı en az iki buçuk kat daha fazla ödüyor. Belediyeye sormak istiyoruz Muğla halkı neyin cezasını çekmektedir? 'AKP’ gelirse talan edecek' sloganlarıyla oy toplayanlar Muğla’yı talan etmektedirler. Muğla’nın her yerini 'beraber yöneteceğiz' afişleriyle donatanlar halkın taleplerine neden kulak tıkamaktadır? 

'VAROLAN ÜCRET TÜRKİYE ORTALAMASININ İKİ KATIYKEN BİR ZAM DAHA YAPILDI'

Kısa mesafelerdeki fiyatlar da uzun mesafeleri aratmamaktadır. Yoğun olarak öğrencinin yaşadığı Kötekli’den Muğla’ya 5 kilometrelik yol yeni zamlarla beraber 2,75 TL'den 4 TL’ye çıkarılmıştır. Var olan ücret bile Türkiye ortalamasının iki katıyken üstüne bir zam daha yapılmıştır. Muğla'da 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olan yeni toplu taşıma ücretleri Muğla halkı için ağır bir yük haline gelmiştir. 

Muğla belediyesi hiçbir  gerekçe göstermeden kartlı binişte öğrenci 1.95 TL'den2.35 TL'ye, kartlı sivil 2.55 TL'den 3.05 TL'ye, kartsız öğrenci 2.75 TL'den 4 TL’ye, kartsız sivil ise 3.25 TL'den 4 TL’ye yükseltmiştir. Son yaptığı açıklamada ise nakit ödemelerde öğrenci-sivil ayrımından haberi yokmuş gibi davranmıştır.

'ÖĞRENCİLERİ MÜŞTERİ GİBİ GÖREN ZİHNİYETİNİZİ DEĞİŞTİRİN'

Görünen odur ki Muğla Büyükşehir Belediyesi istediğini istediği gibi yapabileceğini sanmaktadır. Sosyal belediyecilik anlayışından uzaklaşıp AKP’e bediyeciliğini aratmayacak uygulamlar hayata geçirmektedir. Tekrardan Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne sesleniyoruz: Bu yanlıştan acilen vazgeçin, öğrencileri müşteri gibi gören zihniyetinizi değiştirin! Hükümet eliyle krizin işçilerin emekçilerin sırtına yüklendiği bu dönemde halkı sefalete sürüklemeyin!

'HAKLARIMIZI ALANA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Muğla’da yaşayan işçiler, emekçiler, öğrenciler, tüm kesimler olarak acilen bu zamların geri çekilmesi, varolan ücretlerin indirilmesi talebimizdir. İstanbul’da, Ankara’da, Adana’da, Mersin’de, Antalya’da, Aydın’da, Türkiye’nin türlü yerlerinde yoksullukla mücadele, öğrenci ayrıcalıları, kadın ayrıcalıkları vb. uygulamaların Muğla’da da uygulanmasını talebimizdir. Haklarımızı alana kadar mücadelemiz sürecektir. Kamucu ve halkçı belediyecilik adına bir adım atın zamları geri alın. 17 yıldır AKP hükümetinin antidemokratik uygulamalarına, zam ve zulme karşı olduk. Yerelde de yapılan yanlışlara karşı olacağız.

Paramızın cebimizden alınmasına karşı kayıtsız kalmayalım.

Bu zammı hep beraber geri aldıralım.

Bu yalan rüzgârı dizisini artık bitirelim.

Kendimiz için bir şey yapalım, kendimize ve geleceğimize sahip çıkalım."

DAHA FAZLA