Muğla'da talan projesinde verilen kararı Danıştay bozdu

Muğla'da talan projesinde verilen kararı Danıştay bozdu

Muğla’da yapılacak olan çimento fabrikasına karşı, yerel mahkemenin kararını Danıştay bozdu.

İleri Haber

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında kalan 7 bin 751 dönümlük arazide Muğla Çimento şirketi tarafından fabrika yapılmak isteniyor.

Gelirlerinin önemli bir bölümünü tarım ve hayvancılıktan karşılayan Deştinlilerin, 1500 futbol sahası büyüklüğüne tekabül eden 7 bin 751 dönümlük ormanlık araziye yapılması planlanan çimento fabrikasının faaliyete geçmesi durumunda, yaşanılacak ekonomik ve toplumsal problemlere karşı projeden acilen vazgeçilmesini istiyor.

Çevreye ciddi boyutlarda zarara verecek olan çimento fabrikasına verilen ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararının iptali için Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ve bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından dava açıldı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, önce dosyanın esaslarını incelenmesine sonrasında davanın süre aşımı yönünde reddine karar verdi.

Karara karşı itiraz eden Deştinliler, Danıştay’a temyiz başvurusunda bulundu. Danıştay 6. Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği kararın bozulmasına ve dosyanın yeniden incelemek üzere yerel mahkemeye gönderilmesine hükmetti.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Deştin Çevre Platformu, MUÇEP Menteşe Meclisi, Bayır Çevre Komitesi ise proje durdurulana kadar mücadelelerinin süreceğini söyledi.

DAHA FAZLA