Muğla ve İzmir'de orman yangını

Muğla ve İzmir'de orman yangını

Muğla'nın Milas ilçesindeki ve İzmir'in Karabağlar ve Urla ilçelerindeki ormanlık alanda çıkan yangınları söndürme çalışmaları devam ediyor.

Muğla'nın Milas ilçesindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahaleye başlandı.

İlçedeki Akgedik Barajı yakınında yer alan çam ağaçlarıyla çevrili ormanlık alanda, saat 11.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Bölgeden yükselen dumanları görenler, durumu itfaiyeye haber verdi. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 6 helikopter havadan, arazöz ve orman işçileri ise karadan müdahaleye başladı.

Yangının söndürme çalışmaları sürüyor.

KARABAĞLAR'DA YANGIN

İzmir'in Karabağlar ilçesinde, ormanlık alanda yangın çıktı. 2 helikopter ile havadan, 4 arazöz ile karadan müdahale edilen yangını söndürme çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Yangın, saat 13.00 sıralarında, Limontepe Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangında bölgeden yükselen dumanı gören çevredekiler, durumu orman ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye 2 helikopter ve 4 arazöz ile çok sayıda orman ekibi sevk edildi. Ekiplerin havadan ve karadan söndürme çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

'SERT RÜZGAR KONTROL ALTINA ALINMASINI ZORLAŞTIRIYOR'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karabağlar Limontepe Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangını helikopterle denetledikten sonra yangın gözetleme kulesine geçti. Bakan Pakdemirli, burada yaptığı açıklamada, yangının yerleşim yerlerine uzak olduğunu, ancak saatte 70 kilometre hızla esen rüzgarın yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırdığını, yangının etrafının çevrelendiğini söyledi.

KÖY BOŞALTILIYOR

Pakdemirli, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile birlikte yaptığı basın açıklamasında Karabağlar'daki orman yangınının son durumunu değerlendirdi. Bakan Pakdemirli, yangının 30 hektarla başlayıp saatte 70 kilometre esen rüzgarın da etkisiyle 100 hektara ulaştığını belirterek, hava şartları iyileşemediği için yangının henüz kontrol altına alınamadığını bildirdi. Bakan Pakdemirli, eski bir yerleşim olan Orhanlı Köyü'nün de yangın güzergahında olduğu için boşaltığını bildirdi.

BAĞLAR KÜL OLDU

Ormanlık alandaki yangın, saatte 90 kilometre hızla esen rüzgarın etkisiyle Efemçukuru altın madeninin olduğu alana sıçradı.

Kavacık'ta şaraplık üzümlerin yetiştiği bağlar da küle döndü. Bağlarının büyük bölümü yanan köylü, alevlere kovayla su taşıyarak söndürme çalışmalarına katıldı.

Arazilerinin durumuna bakmaya gelen köylüler, ekiplerin uyarısıyla bölgeden uzaklaştırıldı.

Domuzların bağlara zarar vermemesi için döşenen ses çıkartan patlayıcılar da yangın sırasında patladı.

URLA'DAKİ YANGIN YERLEŞİM YERLERİNE İLERLEDİ

İzmir Urla’da ise Yağcılar ile Demircili mahalleleri arasındaki alanda orman yangını çıktı. Yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle Demircili Mahallesi yönüne ilerledi. Yangına, 3 yangın söndürme helikopteri ve 14 arazözle müdahale ediliyor. Yangını söndürmek üzere çevre illerden takviye ekiplerin istendiği öğrenildi.

Urla Kaymakamı Önder Can,yangın nedeniyle yoğun duman altında kalan Demircili Mahallesi’nde tahliye çalışması başlatıldığını açıkladı.

Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz da yangının Menengeç Koyu’na doğru ilerlediğini söyledi. Oğuz, “Yangınla mücadele araçlarının ulaşımını kolaylaştırmak için mümkün mertebe Demircili-Yağcılar bölgesine giden yolları lütfen kullanmayalım” dedi.

Demircili Mahallesi’nde boş olduğu bildirilen bir evin yandığı, bazı hayvanların öldüğü öğrenildi.

DAHA FAZLA