Muğla Kadın Platformu: Erk sistemin üstesinden kadın dayanışması ile geleceğiz! Yasta değil, isyandayız!

Muğla Kadın Platformu: Erk sistemin üstesinden kadın dayanışması ile geleceğiz! Yasta değil, isyandayız!

Muğla Kadın Platformu açıklamasında, "Katillerin ve erkek egemen iktidarın kadın cinayetleri karşısında hep bir bahaneleri vardır. Kadınların yaşam tarzını sorgulayıp,  kadın cinayetlerinin sebebinin medeni durum olduğunu söyleyerek, erkeklere bu cesareti verenler, Zeynep’in öldürülmesinden sorumludur" ifadeleri kullanıldı.

İleri Haber

Muğla’da kadınlar, Selim Ahmet Kemaloğlu tarafından katledilen için Zeynep Şenpınar için bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Erkek egemen sisteminizi hayatlarımızdan atana kadar, eşitlikçi ve özgür bir dünyayı kurana kadar da haykırmaya devam edeceğiz. Yasta değil, isyandayız! Kadın cinayetleri politiktir” denildi.

Muğla'da kendisinden ayrılmak istediği gerekçesiyle milli boksör Selim Ahmet Kemaloğlu tarafından darp edilip, göğsünden bıçaklanarak katledilen Zeynep Şenpınar için Muğla Kadın Platfromu tarafından Sınırsızlık Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı.

'PANDEMİ SÜRECİNDE EVLER ŞİDDETİN MERKEZİ HALİNE GELDİ'

Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetlerinin, ülkedeki cezasızlık, tahrik indirimleri ve eşitsiz infaz yasaları yüzünden bir kadın kıyımına dönüştüğü belirtilen açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde devlet tarafından sağlığı korumak için evde kalınması öğütlenirken, kadınlar için ise evlerin güvenli alan olmaktan çok uzak ve hedef oldukları şiddetin merkezi haline geldiği vurgulandı.

Ülkede her gün en az bir kadının, erkekler tarafından katledildiği ifade edilen açıklamada, “En yakınımızda da Zeynep, Muğla’da Selim Ahmet Kemaloğlu tarafından katledildi” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Son dönemlerde özellikle üniversiteli kadınlara yönelik şiddetin, tacizin, tecavüzün ve çoğunlukla  flört şiddetinden cinayete kadar varan boyutların ivme kazandığının, her geçen gün üniversite yerleşkelerinde artarak devam ettiğinin farkındayız. Ellerinizi üniversitelerimizden ve bütün yaşam alanlarımızdan çekin! Bu ataerkil zihniyete üniversitelerimizde, kampüslerimizde geçit vermeyeceğiz. Bu erk sistemin üstesinden kadın dayanışması ile geleceğiz.

Bugün bazı iktidar vekilleri 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a ve İstanbul Sözleşmesi’ne şuursuz bir biçimde imza attıklarını, hata yaptıklarını söyleyecek kadar ileri gitmektedirler. Bazıları sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla kendilerine göre ‘gayrımeşru’ yaşam biçimlerinin kadınları ölüme sürüklediğini ifade ederek katilleri aklama, kadınları yargılama cüretini dahi gösterebilmektedir. Kadınlar yaşam biçimlerinin değerlendirilmesi hakkını kimseye ve özellikle bu erkek devlete vermeyecektir! Devlete kendi yasalarını uygulama gerekliliğini hatırlatıyor, yaşam ve korunma gibi en önde gelen yurttaşlık haklarının kadınlar için amasız, fakatsız uygulanmasını talep ediyoruz.

Katillerin ve erkek egemen iktidarın kadın cinayetleri karşısında hep bir bahaneleri vardır. Kadınların yaşam tarzını sorgulayıp,  kadın cinayetlerinin sebebinin medeni durum olduğunu söyleyerek, erkeklere bu cesareti verenler, Zeynep’in öldürülmesinden sorumludur.

Her gün kendi aile bireyleri tarafından katledilen kadınların sayısı, kadınların yaşam tarzlarının öldürülmesi için yeterli bir sebep olarak gösterilmesini boşa çıkarmaktadır. Her cinayette katili aklamaya çalışan ifadeler hep karşımıza çıkar, kadınların hayatları söner ve bu anlayış kadınların yaşamına kastetmeye devam eder. Asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz!

Evinin kadını söylemi, çalışan kadına yönelik ayrımcı ve aşağılayıcı söylemler, kadının giyim ve yaşam tarzından hareketle meşrulaştırılmaya çalışılan şiddet ve nefret söylemleri, kadını ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamdan izole etmekte, itiraz eden kadın şiddete uğramakta, katledilmektedir.

Bulunduğumuz her yerde yaptığımız gibi erkekler tarafından katledilen kızkardeşlerimizin davalarının takipçisi olacağız. Yerelimizde Muğla'da Zeynep’i katleden katil Selim Ahmet Kemaloğlu'nun aklanmasına, tahrik ve iyi hal indirimi almasına asla izin vermeyeceğiz.

Buradan bir kez daha haykırıyoruz;

Kadın cinayetlerini adeta azmettiren cezasızlık ve iyi hal indirimlerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir kadının daha yaşam hakkının gasp edilmesine izin vermemek için alanlarda ve her yerde olacağız. Erkek egemen sisteminizi hayatlarımızdan atana kadar, eşitlikçi ve özgür bir dünyayı kurana kadar da haykırmaya devam edeceğiz.

Yasta değil, isyandayız!

Kadın cinayetleri politiktir."

 

DAHA FAZLA