Mozambik'te kolera alarmı

Mozambik'te kolera alarmı

Mozambik’in liman kenti Beira’da insani kriz büyüyor. Kentte başlayan kolera salgınında vaka sayısı 138’e çıktı.

Mozambik'te 14 Mart’ta yaşanan Idai kasırgasının yerle bir ettiği kentte binlerce insan evsiz kaldı. Temiz içme suyu ve gıdaya erişimin kısıtlandığı kentte kolera salgını patlak verdi.

Kolera nedeniyle hayatını kaybeden olup olmadığıyla ilgili henüz bir açıklama yok; ancak Mozambik Çevre Bakanı Celso Correia, susuzluk ve ishal belirtileri gösteren en az iki kişinin hastane dışında hayatını kaybettiğini açıkladı. Correira salgının beklendiğini ve hazırlıklı olduklarını vurguladı.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, güç durumdaki afetzedelerin kirli suya mahkum olduklarını, sel ve pis ortamların da kolera gibi salgın hastalıklara davetiye çıkardığını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, ülke genelinin kolera tehdidi altında olduğunu, önlem olarak ağızdan alınabilen 900 bin kolera aşısının 1 Nisan’da Mozambik’e varacağını açıklamıştı. WOA'nın haberine göre örgüt, kolerayla mücadele kapsamında dokuz tedavi merkezinin kurulduğunu, yedisinin de kurulma aşamasında olduğunu bildirmişti.

Kolera, Mozambik’te sık görülen bir hastalık. Son beş yıldır salgınların patlak verdiği ülkedeki son salgından 2 bin kişi etkilenmişti. Ancak Beira’nın altyapısının ciddi şekilde zarar görmesi ve yoğun nüfus nedeniyle şehirdeki salgının kolay kolay durdurulamayacağından endişe ediliyor.

Mozambik'i vuran şiddetli fırtınada en az 493 kişi hayatını kaybetti. Zimbabve ve Malavi’ye ilerleyen kasırgada ölü sayısı toplamda 738’e yükseldi. Onlarca insanın ise hala kayıp olduğu biliniyor.