Morales'in partisi Bolivya'da seçimleri kazandı

Morales'in partisi Bolivya'da seçimleri kazandı

Bolivya'da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerini MAS adayı Luis Arce kazandı. Arce’in en yakın rakibi ile arasında 20,9'luk fark var.

Sandık çıkış anketlerine göre, Bolivya’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini, Evo Morales’in partisi olan Sosyalizm Hareketi Partisi'nin (MAS) adayı Luis Arce kazandı. Sonuçların kesinleşmesi halinde, ordunun darbesiyle geçen yıl istifaya zorlanan Morlales'in partisi yeninden iktidara gelmiş olacak.

Bolivya televizyonu Unitel’de yayınlanan verilere göre Arce oyların yüzde 52,4’ünü, Carlos Mesa ise yüzde 31,5’ini aldı. Sağcı Luis Fernando Camacho’nun yüzde 14,1’lik oy oranıyla üçüncü olduğu ifade edildi.

Bolivya’daki yasalara göre adaylardan birinin seçimi kazanabilmesi için oyların en az yüzde 40’ını alması ve bir sonraki adaya 10 puanlık fark atması gerekiyor. Adaylardan birinin bu koşulları sağlayamaması halinde ikinci tur seçimlere gidiliyor.

'PROVAKASYONLARA GELMEYİN'

Evo Morales, ülkesinde düzenlenen genel seçimde oy verme işlemi sürerken, siyasi sığınmacı olarak geldiği Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te basın açıklamasında bulundu.

Morales "Sizden hiçbir provokasyona gelmemenizi istiyorum. Asla unutmamamız gereken en büyük ders, şiddetin yalnızca şiddet ürettiği ve bununla hepimizin kaybettiğidir" şeklinde konuştu.

Morales öte yandan "Bütün Bolivyalıların ve siyasi partilerin, tıpkı şehirlerde olduğu gibi kırsal alandaki oyların dikkate alınmasını sakinlik içinde beklemesi ve seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Bolivya’da 20 Ekim 2019 tarihindeki devlet başkanlığı seçimlerinde hile yapıldığı suçlaması yöneltilen Morales, 10 Kasım 2019’da ordunun baskısıyla istifa etmişti.

Morales istifasının ardından siyasi sığınmacı olarak Arjanti'ne gitmek zorunda kalmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Bolivya’daki iktidar değişikliğini memnuniyetle karşıladığını açıklamış ve demokrasinin muhafaza edildiğini iddia etmişti.