Molière, Panthéon’a girmek zorunda mı?

Molière, Panthéon’a girmek zorunda mı?

Ölümünden yaklaşık 350 yıl sonra Molière, en çok sahnelenen yazarlardan birisi ve eserleri (Kibarlık Budalası, Gülünç, Scapin’in Dolapları, Adamcıl, Cimri, Hastalık Hastası, vs.) iz bırakmaya devam ediyor.

Çeviren: Kumru İlgin

Fransa'da Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, yeni panteonizasyon ile ilgili tüm kararları alan Emmanuel Macron’a gönderdiği bir yazıda Molière'in Panthéon’a alınması talebini belirttiğini duyurdu.

Ocak 2022’de Jean-Baptiste Pauquelin’in (daha bilinen adıyla Molière) doğumunun 400. yıl dönümü olması nedeniyle bu talep, 2019’da aktör Francis Huster tarafından gündeme getirildi. Paris Konseyi’nin üçüncü gününde ise Changer Paris grubundan seçilen Milletvekili LR Brigitte Huster tarafından görev devralındı.

"Kültür ve tiyatro başkenti Paris bu çağrıyı desteklemek zorunda" sözleriyle değerlendiren Milletvekili Huster "Molière tiyatrosunun zamanının ötesinde karakterinin ve eserinin asıl yerinin, Fransız beşeri bilimler alanında ustalaşmış Émilie Zola, Victor Hugo veya Alexandre Dumas gibi büyük insanların arası olduğunun sembolik bir kabulüdür. Bir komedyenin Panthéon’a ilk girişi gösteri ve kültür dünyasına güçlü bir sinyal olacak" dedi.

Anne Hidalgo’nun Yazı İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Laurence Patrice, bir devlet yetkisinin söz konusu olduğunu hatırlatarak Cumhurbaşkanı'na, keza Kültür Bakanı Roselyne Bachelot’ya da "bu talebi desteklemesi için" bir dilekçe göndermeyi önerdi.

Paris’in 5. Bölgesi’nde Sainte-Geneviève tepesine egemen ve yüz yılı aşkın süredir nekropol (anıt mezar) olan Panthéon’da "Fransız Büyüklerden" yaklaşık 80 isim (askerler, politikacılar, yazarlar, bilim insanları) yatıyor.

5 yıllık görev döneminin başlangıcından beri Macron, eski sürgün ve Başkan Simone Veil’in eşi ile 2018’de, ardından mücadeleci yazar ve "Ceux de 14" başyapıtının sahibi Maurice Genevoix’nın panteonizasyonunu geçen Kasım'da kutladı.

Panthéon’a yeni isimler almak için dilekçeler düzenli olarak hazırlanıyor. Bu bağlamda, şairin torunlarının isteği üzerine yayımlanan bir talebe rağmen Cumhurbaşkanı, Arthur Rimbaud’yu Panthéon’a almak fikrini reddetti.

Kaynak: La Presse
 

DAHA FAZLA