Moda Sahnesi'nde 'şimdilik' elektrik var...

Moda Sahnesi'nde 'şimdilik' elektrik var...

Moda Sahnesi elektrik faturalarını ödememekte inatçı, yeniden kapatılmasını bekliyor…

İleri Haber

Moda Sahnesi’nin elektriğinin kesilmesinin ardından yeniden açılmasının büyük bir dayanışma ile olduğunu anlatan Moda Sahnesi kurucusu ve sanat yönetmeni Kemal Aydoğan, elektrik faturasını yine de ödemeyeceklerini ve mart, nisan gibi yeniden kapatılmasını beklediklerini söyledi.

Fahiş elektrik zamlarından sonra gelen 20 bin TL’lik faturayı ödemeyen Moda Sahnesi’nin elektriği İstanbul’un en soğuk günlerinden birinde kesildi.

Gelen ekiplerin elektriği kestiği anlar Moda Sahnesi'nin sosyal medya hesabından da paylaşıldı. Elektriğin kesilmesinin ardından paylaşım yapan Aydoğan, paylaşımında "Değerli müşterisiymiş :) 2 derecede elektriği kesip değerli müşteri demek! Siz dalga mı geçiyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Yapılan paylaşımlara gelen büyük tepkilerin ardından Moda Sahnesi’nin ışıkları yeniden yandı.

‘MART AYINDA NİSAN AYINDA YENİDEN BAŞIMIZA GELECEK BİR DURUMUN’

Gün boyu yaşanılanları İleri Haber’e anlatan Aydoğan, şu ifadelere yer verdi:

“Dün saatleri kontrol etmek amacıyla geldiklerini söylediler. Biz elektriği kesmek üzere geldiklerini düşündük içeriye almadık. Sonra apartman yönetimine yazı yazmışlar o kanalla geldiler bugün. Fakat bugün gelince elektriği kesmek üzere geldiklerini söylediler. Biz de buyurun kesin dedik. Sonrasında da bunu sosyal medyamızda duyurduk tabii çok hızlı bir tepki oluştu. Hem seyircilerimiz hem basın medya kuruluşları hızlı ve büyük yoğun bir tepki verdiler bunun ardından bu 10 buçukta kesmişlerdi. 2 buçukta tekrar gelip elektriği açacaklarını söylediler. Biz hiçbir girişimde bulunmadık. Sosyal medya tepkisinin onları geri adım attırdığını düşünüyoruz. Bunu daha önce de yaptılar bu Migros’ta falan da benzer şeyler olduğunu önce işçilerin talepleri kabul edilmedi nabız ölçüldü. Sonrasında açtılar. Bu nihai bir çözüm değil bu oluşan tepkiden sonra kendi iradeleriyle inisiyatifleriyle aldıkları bir karar değil. Bu belli ki mart ayında nisan ayında yeniden başımıza gelecek yeniden yaşayacağımız bir durumun aslında bir örneğini yaşadık gibi duruyor.

‘BİZ ÖDEMEYECEĞİZ. ÖDEMEME TAVRIMIZ DEVAM EDECEK’

Biz ödemeyeceğiz. Ödememe tavrımız devam edecek. Çünkü 2020 ocak ayında 3 bin tl olan fatura 2022 ocak ayında 20 bin lira olmuş. 7 katına çıkmış. Bu ödenebilir bir tutar değil. Biz moda sahnesinde tümüyle LED spotlar yani az enerji kullanan spotlar kullanıyoruz. Enerji tasarruflu tüm malzemelerimiz. Buna rağmen 20 bin TL. Normal spotlar olsaydı şu an 60-70 bin lira geliyordu bize. Dolayısıyla bu aslında bizim tiyatroyu sürdürebilmemizin buranın kamusal bir alan olarak faaliyetine devam edebilmesinin yolu bu zamların geri çekilmesi. Başka türlü bir düzenlemeyle kamusallık kimliğimizi sürdüremeyiz.”

Elektriklerin kesilmesine dair yetkililerden bir açıklama almadıklarını söyleyen Aydoğan, “Biz kestikten sonra bir yetkili arayıp kestik diye İrfan’ı bilgilendirdi. Daha sonra bir SMS de attılar ve kestik dediler. Açtıktan sonra da bir iletişim olmadı zaten. Bunu yapmalarının bir vicdan azabı olmadığını gördük. Böyle bir şeyleri de yoktu. İnsanları bu karda kışta kıyamette soğukta bıraktık yanlış bir şey yaptık onlardan özür dileyelim gibi bir açıklama da yoktu yani” diye konuştu.

‘BİZ TİCARİ ALANLAR DEĞİLİZ’

Diğer faturanın son ödeme tarihine kadar oyunlarını oynamaya devam edeceklerini söyleyen Aydoğan, sonraki süreci de şöyle aktardı:

“Bugün 19.30’da bir basın açıklaması ve 20.30’da da yeni bir şarkı oyununu oynayacağız. Sonrasında da normal programımızı devam ettireceğiz ta ki ikinci faturanın son tarihi geçtikten sonra….

Biz bundan sonra artık bunun için üçlü bir ayağı var galiba. Bir tanesi enerji kurumları ikincisi bize enerji sağlayan enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı üçüncüsü de kültür bakanlığı. Bunun özel tiyatro salonlarına dair öncelikle bir düzenleme yapıyor olması gerekiyor. Bu elektriği AVM’lere nasıl ucuz veriyorlarsa ağır sanayi kuruluşlarına nasıl ucuz veriyorlarsa kültür sanat mekanlarına da ucuz hatta belki de ücretsiz vermenin yollarını yaratacaklar. Buraların kamusal alanlar olduğunu, ticaret alanı olmadığını kabul edecekler ve bunun üzerinden buralarla iletişim kuracaklar. Bize sürekli olarak ticarethane muamelesi yapıyorlar bu alanların sürdürülebilir alanlar olmasını engelliyor tabii ki. Biz ticari alanlar değiliz.”

Meslektaşlarından bir dayanışma göremediklerini kaydeden Aydoğan, “Tiyatro örgütleri hala sessiz. Bu sessizliğin ardında artık tabii ki iyi niyet aramanın bir gereği yok. Onların durumdan haberleri yoktu gibi. Bence bu şey, bu sessizlikleri bence en azından demokratiklik açısından iyi bir şey değil tabii ki. Haklar böyle alınmaz. Dünyanın hiçbir yerinde hak kazanımı şu an tiyatro örgütlerinin içinde olduğu suskunlukla sağlanabilmiş değil. Bir kere bu tavırlarından vazgeçecekler ve kendilerine bir eylemlilik planı yapacaklar” sözlerine yer verdi.

‘SESSİZ KALAN TİYATRO ÖRGÜTLERİ ZAVALLI VE DEVLETTEN YANA’

Sessiz kalan meslek örgütlerinin zavallı ve devletten yana olduğunu kaydeden Aydoğan, “Oysa halktan ve toplumdan yana olmaları gerekir. Bu politik açmazlarını bir an önce kavrayıp doğru yerde konumlanmalarını onlara tavsiye ederim. Değilse bu tavırlarının sabah akşam deşifre edilmesi gereken tavırlar olduğunu düşünüyorum. Böyle örgüt ya da örgütlülük olamaz yeniden kendilerini yapılandırsınlar. Tabii burada şunu düşünmek lazım. Sıkıntı çekmeyenler örgütlenmek için de eylem için de herhangi bir zorunluluk duymuyor aslında” diye konuştu.

‘YÜZLEŞMELERİ GEREKEN BİR SUSKUNLUK İÇİNDELER’

Moda Sahnesi ile dayanışma gösterenleri dile getiren Aydoğan şu sözlere yer verdi:

“İyi ki hala dayanışan çok güçlü dayanışan hatta yani gündem oluşturan moda sahnesini gündeme taşıyan bir tepki vardı. Bu kimdi medya, basın medyadaki arkadaşlarımız bir takım sol örgütlerdeki arkadaşlarımız dostlarımız ve bunların çabası ve seyircilerimiz tabii ki. Bir tepki var zaten. Tiyatro örgütlerinin bence şu anda içinde bulundukları durum bu yoğunluğu görmüyor olmaları. Bunun nedenlerini kendileriyle açık seçik konuşsunlar kendi kendilerine. Bence yüzleşmeleri gereken bir suskunluk içindeler. Bir an önce kendilerine hesap vermeleri gerekiyor. Bize değil, biz zaten kamuoyu ile kurduğumuz ilişki şu an gösterdi ki moda sahnesinin ne diyeyim durduğu yerin kurduğu iletişimin gücüdür. Dolayısıyla bu hesabı biz sormayacağız kendilerine bence iyilik yapsınlar ve nasıl bir örgüt yapısı içinde olduklarını bence bir an önce kendilerine söylesinler açık yüreklilikle.”

‘ÇOK FAZLA KURUM DESTEK VERDİ’

Bu kadar büyük bir dayanışma beklemediklerini söyleyen Aydoğan, “Bu iki haftada, bundan önceki iki haftada içine düşeceğimiz herhangi bir krizde yanımızda olacağını söyleyen epeyce bir dost kurum parti oldu. Açık açık desteklerini bildirdiler. Ne tür bir ihtiyacımız varsa onu giderebileceklerini söylediler aynı zamanda maddi de… Yani o faturayı ödemek için kampanya yapabiliriz diyenler de oldu ya da neye ihtiyaç duyuyorsanız siz nerede ne zaman ne yapmamızı istiyorsanız orada bize lütfen çağrıda bulunun ve gelelim diyen çok insan oldu” sözlerine yer verdi.

‘İNSANLAR ARTIK UYUTULMAK İSTEMİYOR’

Dayanışmanın çok hızlı ilerlediğini söyleyen Aydoğan, “Açıkçası bunun çok hızlı hareket ediyor olması basının da buna duyarlı olması sevindirici. Bence son dönemde bu Migros dayanışmasında da görüldü. Yani insanlar artık uyutulmak istemiyor. Bence bir şeye uyanmak fiili diyelim buna. Uyandılar meseleye. Buralardaki egemenin hayatımıza koyacağı ipoteğe herkes itiraz ediyor. Bu bence iyi bir tutum” diye konuştu.

DAHA FAZLA