MKE'yi özelleştirmenin yolu açılıyor, emekçiler ise endişeli: ‘İktidarın oyuncağı değiliz’

MKE'yi özelleştirmenin yolu açılıyor, emekçiler ise endişeli: ‘İktidarın oyuncağı değiliz’

AKP'nin MKEK'in yapısını değiştirecek kanun teklifi Meclis Komisyonu'nda bu hafta görüşülecek. Kurum'u piyasaya uyarlayan teklif, özelleştirmenin ilk adımı olarak görülüyor. Teklifin Meclis'ten geçmesi durumunda MKE emekçileri sözleşme dayatmasına maruz kalacak.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

AKP’nin “Devletin koruma ve denetimi altında daha esnek, etkin, verimli, modern ve dinamik bir yapıya kavuşturulması” gerekçesiyle şirkete dönüştürmek istediği MKEK’e yönelik teklif, Kurum’un özelleştirilmesinin yolunu açarken, çalışanlara yönelik de ağır hükümler içeriyor. Meclis Komisyonu’ndaki teklif Genel Kurul’a gelerek yasalaşırsa, MKE emekçileri mağdur edilecek.

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi 16 Haziran’da Meclis Başkanlığı’na verildi. 17 Haziran’da Milli Savunma Komisyonu’na gönderilen teklifin görüşmelerine bu hafta başlanacağı öğrenildi.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nu (MKEK); Anonim Şirket’e (AŞ) dönüştürmeyi amaçlayan teklifin gerekçesinde “Kurumun Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi Millî Savunma Bakanlığına bağlı bir kamu şirketi statüsünde yapılanması, yoğun teknoloji kullanımı gerektiren bir sektörde faaliyet gösteren Kurum için kritik ve nitelikli personelin istihdamının sağlanması, uluslararası ve yerli savunma sanayii firmalarıyla ortaklık ve işbirliği yapılması, Ar-Ge’ye ağırlık verilerek ürün çeşitliğinin sağlanması ve ihracatın artırılması adına Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi olarak devletin koruma ve denetimi altında daha esnek, etkin, verimli, modern ve dinamik bir yapıya kavuşturulmasının amaçlandığı” öne sürülürken, teklifin içeriğine bakıldığında ise MKEK’in özelleştirilmesinin yolunu açmak için ilk adımın atıldığı ve Kurum çalışanlarının çalışma koşullarını kötüleştirecek hükümler içerdiği görüldü.

SÖZLEŞMEYİ KABUL ETMEYEN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILACAK

- Tüm MKEK personeli işçi statüsüne geçirilecek.

- Emekliliği gelen personel istemeleri durumunda derhal emekli edilecek.

- 6 ay sonunda şirkette özel hukuk hükümlerine tabi olmayan hiçbir personel çalıştırılmayacak.

- MKEK’deki 399 sayılı KHK’ye tabi çalışan personele, iş sözleşmesi teklif edilecek. Kabul edenler işçi olarak devam edecek. Etmeyenler diğer kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecek. Ancak bu personel, halen görev yaptığı ilde yer yoksa talep edeceği en fazla üç ildeki kamu kurumlarına yönlendirilecek.

- Halen kurumda işçi olarak çalışan personele de sözleşme teklif edilecek. Eğer işçiler sözleşme imzalamayı reddederse MSB’ye ait başka işyerlerine gönderilecek. İşçiler bunu kabul etmezler ya da 5 gün içinde yeni yerlerinde göreve başlamazlarsa işten çıkarılacak.

KAMU PERSONELİ MEVZUATI UYGULANMAYACAK

- Şirkette istihdam edilecek personel hakkında kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair mevzuat hükümleri uygulanmayacak. Personelin işe alınmasından görevde yükselmesine, ücretinden iznine kadar bütün konular yönetim tarafından belirlenecek. 

YABANCI PERSONEL İSTİHDAM EDİLEBİLECEK

- Şirket, geçici veya sürekli olarak yerli ve yabancı uyruklu personel istihdam edebilecek.  

PİYASA YARIŞINDA MSB ENVANTERİ ÜCRETSİZ

- Şirket, yüklendiği taahhütleri yerine getirebilmek için MSB envanterinde bulunan hammadde, araç-gereç, cihaz, bina, fabrika, imalathane, arazi, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemleri, altyapı ve test merkezlerini bakanın onayı ile bedelsiz kullanabilecek. 

YANDAŞA PEŞKEŞ FORMÜLÜ

- Şirket, askeri ve sivil amaçlı, her çeşit silah, mühimmat, patlayıcı ve kimyasal madde, petro-kimya, araç-gereç, cihaz, sistem ve platformları yurtiçinde ve yurtdışında hem kendi üretebilecek, hem de ürettirebilecek.

- Şirket, enerjiden teknoloji transferine, geri dönüşümden taahhüt işlerine kadar birçok faaliyette bulunup bunların pazarlama ve ticaretini yapacak. 

EMEKÇİLER ENDİŞELİ

MKE çalışanları ise Meclis’e gelen bu kanun teklifi nedeniyle endişeli durumda. Görüştüğümüz bir MKE işçisi, teklifin Meclis’ten geçmesi durumunda çok zor durumda kalacaklarını, kendisinin Ankara’da kurulu bir düzeni olduğunu, çocuklarının burada okuduğunu ve sözleşmenin uygun olmaması durumunda başka bir kente gitmesiyle ailesinden ayrı kalmasının büyük bir mağduriyet yaratacağını söyledi. Bunu kabul etmemesi durumunda ise işsiz kalacağını hatırlatan MKE işçisi, kendilerinin bir çaresizliğe itildiğini vurguladı.

Tank-Palet örneğinde olduğu gibi yine önemli bir kurumun özelleştirilmesinin önünün açıldığına dikkat çeken MKE işçisi, yabancı personel alımına ilişkin ise “Bu çok riskli bir durum. Ancak zaten yerli-yabancı işe alım noktasında dikkat edilmesi gereken şey şu; Bu işte kalifiye hale gelinebilmesi için uzun bir süre gerekiyor. Bunun mevzuatı da ortadan kaldırılmış oluyor” dedi.

‘TORPİL DEĞİL, HAKKIMIZIN KORUNMASINI İSTİYORUZ’

İktidarın teklifi geri çekmesi ve muhalefetin teklife karşı sağlam bir duruş göstermesi için çağrıda bulunan MKE işçisi, “Ya sözleşme, ya başka kent, ya da her ikisini de istemiyorsan işine son diyorlar. Biz iktidarın oyuncağı değiliz. İktidara yakın olanlar gibi torpilimiz de yok. Zaten torpil değil, hakkımızın korunmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

UZUN SÜREDİR HAZIRLIK YAPILIYORDU

MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere, 19 Aralık 2019’da yaptığı açıklamada, "MKEK özelleşmeyecek ama özel sektör mantığıyla çalışacak. MKEK kabuk değiştiriyor. MKEK kendi içerisinde dinamik bir yapıya kavuşacak. Beklentilere daha hızlı, kaliteli, verimli ve maliyetsel açıdan kabul gören bir dünya markası olarak yoluna devam edecek" demişti.