MİT tırları davasında gazetecilere verilen cezalar bozuldu

MİT tırları davasında gazetecilere verilen cezalar bozuldu

Yargıtay, MİT tırları davasında yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, MİT tırları davasında eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e yerel mahkeme tarafından verilen cezayı bozdu. Yargıtay, Dündar ve Gül'e ‘casusluk’ suçlamasıyla ceza verilmesine hükmetti.

Yerel mahkeme, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin gizli kalması gereken belgeleri yayınladıkları gerekçesiyle 'gizli belge ve bilgileri açıklamak' suçlamasıyla eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a 5 yıl 10 ay, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e de 5 yıl hapis cezası vermişti.

Yargıtay kararıyla gazeteciler hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören 'gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etmek' suçlamasıyla ceza verilecek.

'GAZETECİLİK FAALİYETİ DIŞINDA DELİL YOK'

Kararı İleri Haber'e değerlendiren Gül, "Can Dündar ve Erdem Gül'ün gazetecilik yapma faliyetleri dışında bir delil olmadığı için beraat etmeleri gerekiyor. Hakim karşısına yine çıkacağız" dedi.

İLERİ HATIRLATIYOR

19 Ocak 2014'te MİT'e ait tırlar Adana'da Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı ekipler tarafından durduruldu. Yapılan aramada tırlardan çok sayıda silah ve mühimat çıktı. AKP tarafından tırlarla 'insani yardım' adı altında Suriye'deki cihatçılara silah gönderildiği anlaşıldı. 

Tırları durdurma ve arama kararı veren savcılarıN, operasyona katılan güvenlik güçlerinin tutuklanmasıyla devam eden süreçte AKP, tırlarda silah olduğunu inkar etti. 

29 Mayıs 2015 günü Cumhuriyet gazetesinde "İşte Erdoğan'ın Yok Dediği Silahlar" başlığıyla yayınlanan haberde, tırlarda silah taşındığı görüntülerle kanıtlandı.

Yaşananların ardından Dündar, Gül ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu tutuklandı. Mahkeme tarafından Dündar ve Berberoğlu'na 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e 5 yıl hapis cezası verildi.