MİT TIR'ları davasında Erdem Gül ve Enis Berberoğlu kararı

MİT TIR'ları davasında Erdem Gül ve Enis Berberoğlu kararı

MİT TIR'larının durdurulduğu görüntülerin yayınlanmasına ilişkin davada mahkeme, Erdem Gül hakkındaki davanın düşürülmesine, Enis Berberoğlu hakkında da ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

MİT TIR’larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin “Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkındaki karar belli oldu. Enis Berberoğlu hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar veren mahkeme, Erdem Gül hakkındaki davanın da düşürülmesine hükmetti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık Enis Berberoğlu katılmazken; sanık Erdem Gül ve avukatları hazır bulundu. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ile Dursun Çiçek’in aralarında bulunduğu pek çok partili de destek için adliyeye geldi. Basına kapalı olarak görülen duruşmada, Berberoğlu’nun tanık dinletme talepleri reddedildi. Mahkeme heyeti kararında, sanık Erdem Gül hakkında “Silahlı terör örgütüne yardım” suçundan dava açılmışsa da suçun vasfının değiştiğini ve “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçunu oluşturacağı belirtilerek Basın Kanunu’na göre 4 aylık zaman aşımı süresinden sonra dava açıldığı gerekçesiyle davanın düşürülmesine hükmetti.

BERBEROĞLU'NUN YURT DIŞI YASAĞI DA KALDIRILDI

Heyet, Enis Berberoğlu hakkında ise “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçundan Yargıtay’ca onanmış cezası bulunduğundan ve en ağır şekilde cezalandırılmış olduğu gerekçesiyle fikri içtima esasları dikkate alınarak bu davada ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi. Heyet, Berbeoğlu’nun hükümle birlikte hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının da kaldırılmasına da karar verdi.

'TÜRKİYE, GAZETECİLİĞİN SUÇ OLMADIĞI GÜNLERİ YAŞAYACAKTIR'

Davanın ardından Erdem Gül, “Ben bütün savunmalarımda da söyledim gazetecilik asla suç değildir. Gazetecilik haber yazmaktır, fotoğraf çekmektir ve bunları basmaktır. Yani halkın bekçiliğini yapmaktır. Halkın bekçiliğini yapmak da suç değildir. Eninde sonunda Türkiye gazeteciliğin suç olmadığı günleri yaşayacaktır. Bugün yaşayamıyoruz ama yaşayacağız” dedi.