Mısır'da hükümet karşıtı protestolar sebebiyle 100'den fazla çocuk gözaltına alındı

Mısır'da hükümet karşıtı protestolar sebebiyle 100'den fazla çocuk gözaltına alındı

Mısır'da Devlet Başkanı Abdülfettah es Sisi'ye karşı yapılan protestolarda gözaltına alınanlar arasında 100'den fazla çocuk olduğu açıklandı.

Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonu'nun açıklamasına göre protestoların başladığı 20 Eylül'den bu yana 3 bin 120 kişi gözaltına alındı Uluslararası Af Örgütü de gözaltına alınanlar arasında en genci 11 yaşında olmak üzere 111 çocuğun bulunduğunu ve bu gözaltılardan bazılarının öğrenciler okuldan evlerine dönerken gerçekleştirildiğini bildirdi.

The Guardian'ın aktardığına göre gözaltına alınan çocukların birçoğu 'kontrol noktaları'nda durduruldu ve telefonları "siyasi materyal" için kontrol edildi. Birçok yerel insan hakları grubu bu uygulamayı kınadı ve yasa dışı olduğunu ifade etti.

Gözaltına alınan 111 çocuktan 69'unun tek bir iddianameye dahil edildiği belirtildi. Eğer yaşları 11 ila 17 arasında değişen çocuklar hakim karşısına çıkarsa bunun Mısır tarihindeki en büyük toplu yargılama olacağı öğrenildi.

PROTESTOLAR NEDEN BAŞLADI?

2016'da Mısır'ın IMF'den aldığı borçtan sonra Sisi yönetimi hükümeti ekonomide "kemer sıkma" politikaları uygulamaya başladı. Yükselen fiyatlar Mısır halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Haziran ayının resmi verilerine göre her üç Mısırlı'dan biri günde 1.40 dolar olan yoksulluk sınırının altından yaşıyor. 

Mısırı'ın sandık ile seçilen ancak daha sonra Sisi önderliğindeki darbe ile devrilen Muhammed Mursi'nin müttefiklerden, sürgünde yaşayan iş insanı Muhammed Ali, eylül başında başlayarak hükümet karşıtı videolar yayınladı. Videolarda sıklıkla Mısır halkı yoksulluk içinde yaşarken Sisi ve müttefiklerinin lüks içinde yaşadığı belirtiliyor. 

Sisi hükümetinin muhaliflere baskı uyguladığı biliniyor. 2013'ten bu yana binlerce Mursi destekçisi, laiklik çağrısı yapan aktivistler ve popüler 'blogger'lar gözaltına alındı.