Mısır, Hedasi Barajı sorununu BMGK'ya taşıdı

Mısır, Hedasi Barajı sorununu BMGK'ya taşıdı

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK); Hedasi Barajı meselesinin uluslararası barış ve güvenliği tehlikeye atabilecek bir hale geldiği uyarısında bulundu.

Mısır'daki devlet gazetelerinden "Ahbar el-Yevm"de yer alan haberde, Dışişleri Bakanlığı'nın, Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında anlaşmazlığa neden olan Hedasi Barajı ile ilgili konuyu bir mektupla BMGK'ya taşıdığı belirtildi.

Sputnik'in aktardığına göre haberde mektubun içeriğine ilişkin detaylara yer verildi.

Mektupta, "10 yıllık müzakerelerin ardından mesele, uluslararası barış ve güvenliği tehlikeye atabilecek uluslararası sürtüşmelere neden olan bir hale geldi. Ancak Mısır, bu konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne sunmayı tercih etti." ifadelerinin kullanıldığı aktarıldı.

Mısır'ın, BMGK'yı "Afrika'da barış ve güvenlik" maddesi kapsamında acilen toplanmaya çağırdığı, durumun uluslararası güvenliğe tehdit oluşturduğu ve derhal dikkate alınması gerektiği kaydedildi.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi'nden Mısır'ın toplantı talebine yönelik şimdiye kadar herhangi bir açıklama gelmediği belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, 26 Haziran’da, ülkesinin Hedasi Barajı konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde bir toplantı düzenlenmesine yönelik temaslarda bulunduğunu duyurmuştu.