Minneapolis Belediye Başkanı'ndan George Floyd yorumu: 5 dakikayla sınırlı bir mesele değil, 400 yıllık ırkçılık!

Minneapolis Belediye Başkanı'ndan George Floyd yorumu: 5 dakikayla sınırlı bir mesele değil, 400 yıllık ırkçılık!

Minneapolis’in Belediye Başkanı Jacob Frey, George Floyd’u öldüren polisin anlık bir karar vermek zorunda olmadığını, kurbanın boynuna bastığı 5 dakikanın herhangi bir anında durma kararı alabileceğini vurguladı.

ABD’nin Minnesota eyaletinin en büyük şehri olan Minneapolis’te George Floyd adlı bir siyahın beyaz bir polis tarafından 5 dakika boyunca boynuna basılması sonucu ölümünün yankıları sürüyor.

Bir restoranda güvenlik görevlisi olarak çalışan 46 yaşındaki Floyd’un vahşice öldürülmesinin ardından Minneapolis’in Demokrat Partili Belediye Başkanı Jacob Frey, katıldığı CNN yayınında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Frey’in şu sözleri dikkat çekti: 

“Şimdi dürüst olmamız ve harekete geçmemiz gerekiyor. Bu video korkunç. Beyaz bir polis görevlisi, tam 5 dakika boyunca, elleri kelepçeli ve tehdit oluşturmayan bir siyahın boynuna diziyle basıyor. Ani bir karar vermek zorunda olduğunuz birkaç saniyelik bir olaydan bahsetmiyoruz. 5 dakika, yani 300 saniyenin herhangi bir anında durmaya karar verebilirdi. Çevresindeki insanları dinlemeye karar verebilirdi. Son 36-48 saattir kendime şu soruyu soruyorum. George Floyd’u öldüren kişi neden hapiste değil? Ve bu soruya yanıt veremiyorum. Bu yüzden savcıya çağrıda bulundum. Bu yüzden adalet istiyoruz, siyahlar için, George Floyd için kentimiz için adalet arıyoruz. 

Bu mesele yalnızca bu vakayla sınırlı değil. Bu mesele, bu 5 dakikayla sınırlı değil. 400 yıllık bir ırkçılıktan bahsediyoruz.” 

DAKİKALARCA İŞKENCE
George Floyd'un ölümünün kaydedildiği 25 Mayıs tarihli videoda, Floyd'un polis aracının yanında yüz üstü yere yatırıldığı görülüyor. Beyaz bir polisin boynuna diziyle sert şekilde bastırdığı Floyd defalarca “Nefes alamıyorum” diyor. Siyahi adamın “Bunlar beni öldürecek” dediği de duyuluyor. Çevredekilerin “Zaten yakaladınız, en azından bırakın nefes alsın” ve “Onu şimdiye kadar arabaya koyabilirdiniz, size karşı koymuyor bile” tepkilerine rağmen polis işkenceye devam ediyor.

“Burnu kanıyor”, “Kendinden geçti”, “Onu boğuyorsunuz” ve “Nabzını kontrol edin” uyarılarına ise diğer polis “Uyuşturucu kullanmayın çocuklar” yanıtını veriyor. George Floyd'un bilincini kaybedip hareketsiz kalmasına rağmen boynuna bastırmaya devam eden polis, “Bundan keyif alıyorsun, vücut dilinden anlaşılıyor” diyen çevredekileri biber gazı sıkmakla tehdit ediyor. Ardından olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye götürülen Floyd'un vefat ettiği anlaşıldı. Polislerin görevlerine ise son verildi.