Mimarlardan Kanadalı şirkete: ‘Ülkene dön'

Mimarlardan Kanadalı şirkete: ‘Ülkene dön'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kanadalı maden şirketi Centerra Gold’un, Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Özkonak kasabasında altın arama çalışmalarına başlamasına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kanadalı maden şirketi Centerra Gold’un, Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Özkonak kasabasında altın arama çalışmalarına başlamasına tepki gösterdi. Mimarlar Odası, şirketin 2015 yılında düzenlenen ağaç kampanyası ile ağaçlandırılan ve orman arazisi ilan edilen bölgede ağaçları keserek sondaj çalışması yapmasını, yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ‘’Kendi ülkelerinde tek bir dalı kırdıklarında ceza alanlar, ülkemizde ormanlarımızı yağmalamaya devam ediyor. İktidar doğanın katledilmesine izin verirken, bu şirketlere teşvik kıyakları yaptı. Ülkemizin doğal ve kültürel varlıkları peşkeş çekildi. Kaz dağlarını yok eden Kanadalı şirketler, şimdi de Nevşehir’e gözlerini dikti. Kanadalı şirketi ve işbirlikçilerini yakın takibe alıyoruz. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak kamu yararını savunmaya devam ederken, doğal ve kültürel varlıklarımızın peşkeş çekilmesine göz yummayacağız.’’ dedi.

'BÜTÜN DOĞAL VARLIKLARI YOK EDECEKLER'

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Bölge halkının bin bir çabayla ağaçlandırdığı, turizm bölgesi bir alanda altın aramaya izin vermek akla ziyandır. Öte yandan altın arama çalışmalarının yerleşim yerlerine 500 metre uzaklıkta olduğu , şirketin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ruhsat aldığı ve şimdilik  bölgede 3 ruhsat sahası bulunduğu belirtilirken, tarım arazilerinin olduğu bir bölgede insan sağlığı hiçe sayılıyor. Ayrıca arama çalışmalarının hemen yakınında yeraltı şehri ve Belha Manastırı bulunuyor. Şirket taşeron firma aracılığıyla 12 yerde sondaj çalışmasına başlamış ve kuyu açılacağı ifade ediliyor.  Böylece yer altı ve yer üstü bütün doğal varlıklar yok edilecek’’ diye konuştu.

Candan, ‘’Nefes alamadığımız pandemi günlerinde, nefes alanlarımız olan ormanlarımızın ,tarım alanlarımızın ve kültürel varlıklarımızın  yok edilmesine herkes tepki göstermelidir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak Kaz Dağları’nda olduğu gibi Avanos’ta da mücadeleye devam edeceğiz’’ dedi.

DAHA FAZLA