Mimarlardan çağrı: 'Kızılay ve Sakarya yaya bölgeleri Başkent'e ve topluma kazandırılsın'

Mimarlardan çağrı: 'Kızılay ve Sakarya yaya bölgeleri Başkent'e ve topluma kazandırılsın'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında Sakarya İnkilap Sokak’ta bir basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yerel yönetimleri göreve davet ederek "Cumhuriyet'in izlerini taşıyan Kızılay ve Sakarya yaya bölgelerinin Başkent'e ve topluma kazandırılması” çağrısında bulundu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında Sakarya İnkilap Sokak’ta bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu ve Onur Yalman, Mimarlar Odası Denetleme Kurulu Üyesi Hazeli Akgöl, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Almanya Koordinatörü Betül Kesici  ve mimarlar katıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptığı açıklamada, "Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında sağlıklı bir dünya ve temiz bir çevre için bütün kent mekanlarını masaya yatırıyoruz. Bu noktada da önemli olan aslında kent merkezinin canlandırılmasında en önemli mekanlar olan Kızılay, Sakarya, İnkılap Sokak, Selanik Caddesi, Lozan Meydanı, Yüksel Caddesi, Konur Sokak ve İzmir Caddesi Cumhuriyet'in ilk yıllarında yeniden modern yaşamın organizasyonu sürecinde hem bir kültürel buluşma hem bir sosyal buluşma ortamı haline dönüşmüş mekanlardır. Ama şu son geldiğimiz aşamada motivasyon ve buluşma kaybı yaşıyor. Dolayısıyla biz bütün bu değerlerin yeniden açığa çıkmasını istiyoruz. Yeni Sahne'nin kapatılması, TRT'nin buradan taşınması ve kültürel mekanların bir çöküntü alanı haline dönüştürülmesi ve 'güvenlik sorunu' yaşanması nedeniyle bu mekanlar özgünlüğünü, özelliğini kaybediyor. Yeniden yaya bölgelerinin hak ettiği değeri almasını yeniden o sosyal ve kültürel buluşma formuna dönüşmesini, sağlıklı bir dünya ve temiz bir çevre için Sakarya'ya Kızılay'a, Yüksel Caddesi'ne, İzmir Caddesi'ne ve Konur Sokak'a hak ettiği değerin verilmesini istediğimiz için bugün buradayız" diye konuştu.

‘KENT MERKEZİ YENİDEN CANLANDIRILMALI’

Basın açıklamasını Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen okudu.

Evirgen, "Başkent Ankara'nın ender yaya bölgelerinden biri olan Sakarya yaya bölgesi, Başkentin toplumsal yaşamının merkezinde yer alan, Cumhuriyetin modern kentleşme ve sosyal ilişkilerinin buluştuğu önemli mekânlardandır. Toplumsal hafızanın, meşruiyet talebinin, kültürel etkinliklerin ve demokrasinin her tonda görülebildiği bu kamusal alanın, hak ettiği değerin yeniden kazandırılması kent merkezinin yeniden canlandırılarak çekim merkezi haline getirilmesi için 'yeniden Sakarya' çağrısını bir kez daha yüksek sesle dillendiriyoruz" dedi.

Evirgen sözlerine şöyle devam etti:

"Danimarkalı heykeltıraş Sørensen tarafından 1992 yılında yapılan ve Sakarya Caddesi yaya bölgesine yerleştirilmiş olan Taş Ankara Heykeli, yine sanatçı ve heykeltraş Burhan Alkar'ın eseri 1979 yılında yaya bölgesine konumlandırılan genç bir kız ile erkeğin birlikte uçurdukları güvercin ile özgürlük ve barışı simgeleyen Barış Heykeli gibi değerlere sahip Sakarya Meydanı'nın sanat ve kültür ile anılır hale yeniden gelmesi gerekmektedir. Bunun aksine, Lozan Meydanı'na hançer gibi saplanan üst geçit, dış cephelerin bakımsızlığı, Yeni Sahne'nin kapatılması gibi müdahalelerle özgün ve kamusal buluşma ortamı yok edilen meydanın, yeniden şekillendirilmesi ve mekânsal dokunuşlarla hayata kazandırılması şarttır. Kızılay'ın başta Sakarya Meydanı olmak üzere, oda binamızın bulunduğu Konur Sokak, Karanfil Sokak, Selanik Caddesi, İnkılap Sokak, İzmir Caddesi gibi isimleriyle de Cumhuriyet'in izlerini taşıyan bu mekanların yeniden Başkent'e, kültür ve sanatın merkezine ve topluma kazandırılması için Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak çağrımızı yükseltiyor ve yerel yönetimleri ve ilgili tüm idareleri göreve çağırıyoruz. Dünya çapında bugün Uluslararası Mimarlar Birliği'nin de temasına taşıdığı sağlıklı bir dünya ve temiz çevre için kamusal mekânların önemi tartışılırken, Başkent'in hak ettiği değeri kentin merkezinden, Kızılay yaya bölgelerinden ve Sakarya Meydanı'ndan başlatmak gerektiğini tüm kamuoyuna duyururuz."

DAHA FAZLA