Mimarlar Odası'ndan Özhaseki'nin açıkladığı projelere tepki

Mimarlar Odası'ndan Özhaseki'nin açıkladığı projelere tepki

Mimarlar Odası Ankara Şubesi düzenlediği basın toplantısında, AKP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mehmet Özhaseki'nin açıkladığı projelerin rant odaklı projeler olduğuna dikkat çekti.

Foto: Evrensel

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki’nin projelerine ilişkin basın açıklaması yaptı. 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, Özhaseki’nin çocuk köyü projesi ile Ankapark’a müşteri arandığını vurgularken, Özhaseki'nin 111 projesinin de insan değil rant odaklı olduğunun altını çizdi.

'BU PROJELER ANKARA'NIN GERÇEK İHTİYAÇLARINI KARŞILAMIYOR'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde gerçekleşen basın toplantısında konuşan Tezcan Karakuş Candan, Ankara'nın gerçek ihtiyacını karşılamayacak bu projelerin yanlışlıklarına dikkat çekti.

Ankara'nın ulaşım sorunuyla ilgili konuşan Candan,  “Gökçek’in beceriksizliği yüzünden zaten metro ve raylı sistem belediyenin elinden alınmıştı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Özhaseki ‘60 km raylı sistem yapacağım’ diyor ama zaten var olan 4 hatta 2 buçuk milyon taşınması gerekirken 370 bin insan taşınıyor. Var olan hatlar bile kapasitesiyle çalıştırılmıyor" dedi.

Özhaseki’nin havaalanına kesintisiz ulaşım projesi Ulus’un, Roma kenti kalıntılarının yok edileceği anlamına geldiğini belirten Candan, bu projenin zaten davalık olduğunu kaydetti. Metro istasyonlarında “Park et, devam et” projesinin ise Güvenpark’ın ve her metro istasyonunun altına otopark yapma anlamına geleceğini belirten Candan, “Bu her metro istasyonunu ranta açmak, kent merkezine trafiği sokmak demek. Oysaki kent merkezinin araçtan arındırılarak yayalaştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

'PARKI ÇOCUKLAR İÇİN DEĞİL ANKAPARK'A MÜŞTERİ İÇİN YAPIYORLAR'

Candan, Özhaseki’nin çocuk köyü projesine ilişkin, “Ankapark’ın yanına yapılmak isteniyor. Ankapark’ın müşteriye ihtiyacı var. Bu hukuksuz alanın amacı reklamını yapabilmek. O bölgenin zemininin kaygan, oradaki çadırların yanıcı olduğu biliniyor. Bebekli aileler sokağa çıkamazken, Ankara’nın ihtiyacı çocuk dostu politikalar, mahallerdir” dedi.

'PROJELER, YEREL YÖNETİMDEN ANLAMADIĞINI GÖSTERİYOR'

Candan'dan sonra söz alan Mimarlar Odası MYK üyesi Ali Hakkan da projelerin Özhaseki’nin yerel yönetimden hiç anlamadığını gösterdiğini söyleyerek, ulaşılabilir bir kent olmayan Ankara’da taşıt önceliğinin olduğu ve bu projelerin de bunun devamı niteliğinde olduğunu ifade etti. Hakkan, “İhtiyacımız olan bir arada olmamızı sağlayacak kamusal mekanlardır. Ancak ulaşımı havadan teleferikle, insana, doğaya dokunmadan çözmeye çalışıyorlar” dedi. 

‘TARIM ARAZİLERİNİ İMARA SİZ AÇTINIZ’

Özhaseki’nin Ankara’ya vaat ettiği hiçbir şey olmadığını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticisi Nihal Evirgen de "Siteler ve Altındağ için projelerden bahsediliyor. Ancak Siteler ve Altındağ artık Suriyeli nüfusun yaşadığı ve çok ucuza çalıştırıldığı, emek hırsızlığının yoğun olduğu bir bölge. Siteler çöküntü bir hale getirildi. Göç ile ilgili herhangi bir projeniz yoksa Siteler’deki problemi nasıl çözeceksiniz. Tarımsal alan projelerinden bahsediliyor ancak zaten bütün tarım arazilerini siz imara açtınız, bunlardan vaz mı geçeceksiniz” dedi.

DAHA FAZLA