Mimarlar Odası'ndan Erdoğan'a AKM yanıtı

Mimarlar Odası'ndan Erdoğan'a AKM yanıtı

Erdoğan AKM'nin yıkımına karşı çıktığı için bir kez daha TMMOB Mimarlar Odası'nı hedef aldı. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, İleri'ye yaptığı açıklamada, "AKM, Ayasofya ve Sultanahmet ile aynı koruma statüsünde. Devletin görevi kültür varlıklarını korumaktır. Hiç kimsenin suç işleme ayrıcalığı yoktur" dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray'da düzenlenen Şehircilik Şurası'nda, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkımına karşı çıktığı için bir kez daha TMMOB Mimarlar Odası'nı hedef aldı. 

Erdoğan açıklamasında, "İstanbul'da AKM'nin projesini takdim ederseniz ertesi gün Mimar Mühendis odaları başvuruda bulunur. Ne yaptınız bununla ilgili? Nereye müracaat ederseniz edin 2019 o opera binasının bittiği yıl olacaktır. Böyle yapa yapa 10 yılımızı yediniz. Artık daha size tahammül yok. Bedeli ne ise yapacağız. Sırça köşklerinden bize ahkam kesenlerin asıl derdi büyükşehirlerin kurtarılmış bölge olarak gördükleri belli muhitlerin kendi ellerinden çıkarılmış olmasıdır." ifadelerini kullandı. 

MİMARLAR ODASI "SUÇTUR" DEMİŞTİ

[ih2]

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde salı günü gerçekleştirilen basın toplantısında, AKM'nin yıkılmasının suç olduğu vurgulanarak, "Mimarlar Odası olarak, AKM’yi koruyan bir restorasyonun tamamlanarak toplumumuzun yeniden kültür ve sanatla buluşması amacıyla, koruma hukukuna aykırı bir biçimde ve oldubitti anlayışıyla gerçekleştirilmek istenen işlemlerin durdurulması için hukuki girişimlerde bulunacağımızı önemle vurguluyoruz. AKM’yi yıkıma terk etmek de yıkmak da suçtur!" ifadeleri kullanılmıştı.

"HİÇ KİMSENİN SUÇ İŞLEME AYRICALIĞI YOK"

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından İleri Haber'e konuşan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, AKM'nin birinci derece kültür varlığı olarak korunmasının devletin sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

AKM, cumhuriyet simgesel değerlerinden ve kültür varlıklarından biridir. Bu nedenle tescil edilerek korumaya alınmıştır. Tıpkı Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii gibi Atatürk Koruma Merkezi de aynı koruma statüsündedir. Tüm kültür varlıklarını korumak devlet yetkililerinin görevi ve sorumluluğudur. Hiç kimsenin suç işleme ayrılacağı yoktur. Bunu bir kez daha hatırlatıyoruz. 

"ERDOĞAN'I YİNE 'KANDIRIYORLAR'"

Erdoğan'ın açıklamalarını İleri'ye değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ise açıklamayı "talihsizlik" olarak nitelendirerek şunları ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanının bir kamu kurumuyla, anayasal bir kurumla, hukuka uymamak konusunda inatlaşmasını yakıştıramadım. Biz anayasal bir kamu kurumuyuz. Biz anayasanın, koruma hukukunun gerektirdiğini yapıyoruz. Cumhurbaşkanının da zaten bunları garanti etmesi gerekiyor. Bu konuda talihsiz bir açıklama olduğunu düşünüyorum. 

Herhalde tekrar yanıltmışlar sayın cumhurbaşkanını. Çünkü AKM birinci derecede kültür varlığı, orada plan yok, ulusal ve uluslararası koruma kurallarına göre o binayı korumamız ve onarmamız gerekiyor. 10 yıldır cumhurbaşkanına bilgi verilmemiş olabilir. İki defa ruhsat alındı, şantiyelerin oraya bilerek hasar verdiği konusunda mahkemelerin tespitleri var. Sanıyorum cumhurbaşkanına danışmanları yine yanlış bilgi veriyorlar. Bizim muhattabımız proje müellefi, Kültür Bakanlığı... Cumhurbaşkanının yine kandırıldığını düşünüyorum.

DAHA FAZLA